четвер, 16 вересня 2010 17:58

Пересувна клініка обстежуватиме сільських дітей

Автор: фото: Володимир ОСЬМУШКО
  Завідувачка відділення ультразвукової діагностики Ліліана Сафонюк досліджує серце одній з учениць молодшої школи села Черепашинці Калинівського району
Завідувачка відділення ультразвукової діагностики Ліліана Сафонюк досліджує серце одній з учениць молодшої школи села Черепашинці Калинівського району

При Вінницькій обласній дитячій лікарні створили пересувну клініку.

— Пересувну медичну службу побачила в Америці п"ять років тому, — розповідає головний лікар закладу Тетяна Антонець. — Відтоді загорілась ідеєю створити таку ж у себе. Та все впиралося у кошти. 320 тисяч гривень виділила облрада. Гроші пішли на придбання автомобіля та обладнання — електрокардіографа, апарата УЗД, офтальмоскопа, вимірювача тиску.

Перший виїзд працівники клініки зробили до села Черепашинці Калинівського району. Молодших школярів перевіряли окуліст, невропатолог, педіатр, хірург.

— У сина виявили патологію, про яку ми не знали, — говорить 33-річна Валентина Бойко. Її син Роман другокласник. — На рентгенівському  знімку видно, що одна сторона грудної клітки опукліша за другу. Це несерйозне відхилення, але треба проконсультуватися в обласних лікарів. Нам видали картки з результатами. З ними ми тепер можемо потрапити на прийом до будь-якого лікаря дитячої обласної лікарні без направлення з району.

В обласній дитячій лікарні розробляють графік виїзду пересувної клініки по районах області. Рейси робитимуть двічі або тричі на тиждень. За один виїзд спеціалісти зможуть оглянути 50–70 осіб.

— Ми хочемо обстежити всіх дітей в області, а їх 334 тисячі, — продовжує Тетяна Антонець. — За нашими підрахунками, на це потрібно два з половиною роки. На основі обстежень ми зробимо паспорт здоров"я території — спеціальний реєстр, куди будуть занесені дані про всіх дітей: діагнози, патології. Батькам видамо на руки картки з результатами обстеження і рекомендаціями, куди слід звернутися — у райлікарню чи обласну клініку. З кожного району нам дають відомості про кількість дітей у селах.

Зараз ви читаєте новину «Пересувна клініка обстежуватиме сільських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі