четвер, 07 серпня 2008 19:30

Навігатор показує маршрут руху авто

32-річний Олександр Плахотнюк зі Жмеринки місяць тому придбав GPS-навігатор для автомобіля "Деу Сенс":

— Працюю маркетологом, часто доводиться їздити у відрядження Україною. Навігатор допомагає зорієнтуватися в незнайомому місці.

Чоловік показує пристрій. Він прикріплений до лобового скла в салоні. Це дисплей розміром 10х15 см. Праворуч від нього розміщені кнопки управління. Плахотнюк демонструє, як працює навігатор. Вносить адресу: вул. Центральна. На екрані з"являється карта. На ній стрілочкою вказано маршрут. Коли машина рушає, жіночий голос повідомляє, за скільки метрів буде поворот. Попереджає, що слід зменшити швидкість.

— Якщо я не їду по заданому маршруту навігатор перепрограмовується під інший, — каже Олександр. — Якщо підказки не потрібні, я його відключаю.

Карти великих міст у навігаторах завантажені виробниками пристрою. Мапи невеликих населених пунктів слід уводити самостійно.

— У мене друг-комп"ютерник, то він відзняв атлас автомобільних доріг і загнав у навігатор, — пояснює. — Взагалі ця послуга платна, гривень 100 треба заплатити. У магазині побутової техніки такий GPS-навігатор коштує 2300 гривень.

Є комбіновані GPS-навігатори. Їх вартість понад 3 тис. грн. Пристрій можна використовувати як телевізор, програвач, приймач. Дешевші — від 1,5 тис. — лише показують маршрут. Деякі GPS-навігатори можуть через супутник зчитувати швидкість машини й показувати, за який час вона доїде до пункту призначення.

— Апарат забезпечує зв"язок із супутником, — пояснює продавець-консультант Андрій Чорний. — Усі функції залежать від програмного забезпечення. Пристрій підключають до комп"ютера. З диска, який є в комплекті, або з Інтернету завантажують карти місцевості.

Якщо немає потрібних карт — їх закачають у будь-якому комп"ютерному салоні.

Зараз ви читаєте новину «Навігатор показує маршрут руху авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі