середа, 14 травня 2008 18:52

На ринках поставлять електронні ваги

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Анатолій Бакай торгує на ринку ”Урожай” у Вінниці. Важить овочі на механічних вагах, міняти їх на електричні не хоче. Каже, що ті дорогі, а старі механічні нікуди подіти
Анатолій Бакай торгує на ринку ”Урожай” у Вінниці. Важить овочі на механічних вагах, міняти їх на електричні не хоче. Каже, що ті дорогі, а старі механічні нікуди подіти

До 1 серпня продавці на всіх ринках Вінниці повинні замінити механічні ваги на електронні. Так міська влада боротиметься із обважуванням.

— Для закупівлі електронних ваг ми дали три місяці. Цього часу достатньо, щоб їх придбати, — каже міський голова 30-річний Володимир Гройсман. — Де людина закуповуватиме їх, то її справа. Головне, щоб вони були сертифіковані на території України й перевірені Держстандартом. Якщо з серпня цих ваг не буде, підприємців штрафуватимемо.

Світлана Божко, 41 рік, живе у Вінниці. За продуктами ходить на Центральний ринок.

— На базарі овочі дешевші, та їх постійно недоважують на грамів 50–150, — розмірковує Світлана. — Тиждень тому купувала два кіла помідор по 17 гривень. Вдома переважила — виявилось, обдурили на 450 грамів. Я за ті помідори й занесла їх обратно. Продавщиця відмовилася переважувати. Забрала кульок і віддала гроші.

30-річна Ірина Яблочнікова торгує на Привокзальному ринку. Каже, що продавці спеціально накручують ваги на 50–100 г уперед.

— Я реалізатором стою, мені хазяїн привіз ваги поламаними, — пошепки розповідає. — Пригрозив, щоб не ляпала язиком. Наприклад, ящик огірків на 10 кілограмів продаю як 12. Вже кілька разів мала проблеми з покупцями, але грошей ще не вертала.

Електронні ваги коштують майже 1000 грн. Більшість продавців купувати їх не хочуть.

— Та ті електронні ваги постійно ламаються, — бідкається 48-річна Ілона Давидова, що торгує печивом на ринку. — Як тільки сира погода вони глючать. Буває самі виставляються то на мінус, то на плюс. У мене раніше були. Та я їх поміняла на механічні, бо надійніші.

Найчастіше продавці обважують на так званих тарілочних вагах "Рівноваги". До 200 г важити відмовляються.

— Та в них гирі легші на 200 грамів, — розповідає Юлія Марчук. Вона купувала моркву. — Якось попросила зважити одну морквину. То на тій вазі вона заважила 450 грамів, а на електронній переважила — 250. Тоді продавщиця повернула гроші.

Контрольними вагами, які стоять на кожному ринку покупці користуються рідко. Одні не знають де їх знайти. В інших немає на це часу.

— На електронних вагах тепер можна буде зважувати й малу вагу, — каже Світлана Божко.

Зараз ви читаєте новину «На ринках поставлять електронні ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі