— Цього року цибулі як кіт наплакав, а моркви немає зовсім. Будемо з дідом на базарі їх "збирати", — віджартовується 66-річна жителька села Гонорівка Піщанського району Маруся Грищук.
У селах області підприємці торгують привозною городиною. У південних районах продають молдовські овочі, у північних — кримську цибулю. У Піщанському районі її розпродують у мішках. Правлять по 1,7 грн за 1 кг. За моркву — 3,5 грн за 1 кг. Зазвичай жителі південних районів області мали свої помідори, нині купують привозні по 2,5 грн.
На вінницьких ринках ціна цибулі 1,4–2 грн, моркви 3–4 грн за 1 кг.
Президент Вінницького клубу садівників-любителів 60-річна Анна Минова називає причиною неврожаю посуху та неправильну технологію посіву.
— Люди вирощують моркву на зиму, тому садять її пізніше, — розповідає жінка. — Та тенденція останніх років така, що перша половина літа посушлива. Моркву слід сіяти раніше, до дощів, інакше вона не зійде. Є ще маленькі хитрощі. Насіння варто сіяти на глибину не більше як 1–2 сантиметри і добре утрамбовувати — щоб насіння відчуло землю, краще проросло та щоб його не вимила вода.
На зиму Анна Минова радить сіяти цибулю сортів "Ткаченківський", "Сквирський", "Антоніна" чи "Халцедон".
Коментарі