четвер, 29 січня 2009 17:34

Евкаліптова ефірна олія запобігає грипу

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  У школі села Гущинці Калинівського району 10-річні Галина Крихіз та Віктор Олексіюк запалили аромалампу. За 5 хвилин у класі чути аромат лимонової олії. Так роблять двічі на тиждень по 20 хвилин
У школі села Гущинці Калинівського району 10-річні Галина Крихіз та Віктор Олексіюк запалили аромалампу. За 5 хвилин у класі чути аромат лимонової олії. Так роблять двічі на тиждень по 20 хвилин

Учні Гущинецької школи Калинівського району двічі на тиждень нюхають ароматичні ефірні олії. Ароматерапію застосовують на уроках третій рік. Учителі кажуть, це сприяє запобіганню грипу.

— Кожна олія має свою дію, — каже вчитель біології та хімії Надія Поліщук, 50 років. — Сьогодні ми взяли лимонову. Вона заспокоює. Погано, що ефірні олії подорожчали. Раніше по 5,8 гривень брали пляшечку, а зараз по 11,4.

Ароматерапію застосовують усю зиму, доки не мине епідемія грипу.

— У верхню частину аромолампи наливаємо столову ложки теплої води й добавляємо кілька капель ефірної олії, — пояснює вчителька. — В нижню частину треба поставити свічку в металевому контейнері.

Терапію проводять 20 хв, доки не випарується вода. Аромолампи не можна використовувати, якщо при першому вдиханні аромату з"явився дискомфорт, кашель чи задишка. Ароматерапія протипоказана вагітним.

— Їм не можна вдихати аромат м"ятної та евкаліптової олій, — додає Поліщук. — Можуть виникнути негативні реакції.

— Під час епідемії грипу ставимо кварцові лампи в коридорах школи, — веде далі. — Так убиваємо бактерії. Ми не закриваємо школу на карантин. Та й менше в нас хворіє дітей.

Щодня у кожному класі кладуть по 2–3 свіжорозрізані цибулини. Це роблять після уроків. Цибуля лежить до першого уроку наступного дня.

Зараз ви читаєте новину «Евкаліптова ефірна олія запобігає грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі