понеділок, 05 березня 2012 07:30

"Для економії коштів краще використовувати електроенергію вночі"

Автор: Фото: Ліна ЯВОРСЬКА
  Інженер технічного центру ”Енергооблік” Олександр Добривечір показує багатотарифні лічильники. Вони коштують від 400 до 1500 гривень
Інженер технічного центру ”Енергооблік” Олександр Добривечір показує багатотарифні лічильники. Вони коштують від 400 до 1500 гривень

— Як проводив восени батькам у селі електричне опалення, порадили поставити тризонний лічильник, — розповідає 32-річний Олександр Шевчук. — Пощитали, що з ним економимо 200 гривень щомісяця. Котла, утюг та стіралку включаємо на ніч. Удень тільки горять лампочки та робить телевізор, бо вони мало тягнуть. За один опалювальний сезон якраз відіб'ємо вартість лічильника".

У наш час побільшало побутової техніки: пральні й посудомийні машини, кондиціонери, хлібопічки, котли, бойлери — це потужні  електроприлади. Кількість спожитої електроенергії та витрати на оплату зросли.

Уночі електрики споживають мало. Тому енергопостачальні компанії заохочують експлуатувати техніку в нічний час. Це дозволить згладити графік навантаження на систему та раціональніше використовувати паливо на електростанціях. Аби вирішити питання, пропонують багатотарифні лічильники. Їх показники обраховують за диференційованими тарифами. Згідно з ними, доба ділиться на дві або три зони, які мають відповідні коефіцієнти для обрахунку показників.

— Якщо стоїть тризонний лічильник, уночі користуватись електрикою в два з половиною рази дешевше. При двозонному — майже у півтора раза, — каже директор інженерно-технічного центру "Енергооблік" 37-річний Олександр Степура. — Щоб зекономити кошти, краще використовувати електроенергію в нічний час. Деяка потужна побутова техніка успішно може працювати вночі. Для підприємств зони й тарифи трохи відрізняються. За цими зонами, у нічний час сплачувати за електроенергію потрібно вчетверо менше. Особливо вигідно запровадити такий тариф на хлібопекарнях, насосних та водонапірних станціях. Їм достатньо зменшити споживання електроенергії в пікові години. А основну частину навантаження перенести на ніч.

Для переходу на диференційований тариф слід написати заяву на ім'я директора районної електромережі.

— У ній треба вказати тип лічильника, який обираєте, та вид тарифу: двозонний або тризонний, — додає Олександр Васильович. — Потім купуєте лічильник і передаєте його у "Вінницяобленерго" для параметризації разом із погодженою заявою. Тоді працівники електромереж установлюють вам прилад. Його можна придбати в магазині чи офісі товариства "ІТЦ "Енергооблік".

ТОВ "ІТЦ "Енергооблік"

м. Вінниця, вул. Пирогова, 151-А, оф. 23

тел.: 0(432) 57 51 57, 0(50) 461 48 89

Зараз ви читаєте новину «"Для економії коштів краще використовувати електроенергію вночі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі