четвер, 16 квітня 2009 21:01

Безробітних зараз в області на сім тисяч більше, ніж рік тому"

Автор: фото: Сергій ХІМІЧ
  Олександр Домбровський: ”Держава внаглу не повертає податок на додану вартість!”
Олександр Домбровський: ”Держава внаглу не повертає податок на додану вартість!”

Заборгованість із зарплати в області поступово зменшується. За перший квартал борг скоротився на 2,2 млн грн. Не справдилися прогнози й щодо "кризових" величезних скорочень робітників. Можна говорити про певну економічну стабілізацію в області, вважає голова облдержадміністрації 47-річний Олександр Домбровський.

— Ми переживали, що навесні будуть масово скорочувати працівників, — каже Олександр Георгійович. — Але підприємства скорочують менше, ніж планували. Зараз в області 43 тисячі безробітних — на сім тисяч більше, ніж на цю дату торік. Але і кількість вакансій в центрі зайнятості збільшилася.

Через тримісячну затримку зарплати працівники Барського спиртзаводу оголосили страйк. Чому єдине в Україні підприємство, яке має замовлення з Ізраїлю на кошерний спирт, не може розрахуватися з робітниками?

— Держава внаглу не повертає податок на додану вартість! Ні "Барлінеку" (завод з виробництва паркетної дошки. — "ГПУ"), ні масложиркомбінату, ні агрегатному заводу, ні Стрижавському кар"єру. Усього держава заборгувала їм 60 мільйонів гривень. Барському спиртзаводу не повернула майже три мільйони. Цього більш ніж достатньо, щоб виплатити зарплати. Я розмовляв із директором заводу. За кілька тижнів зарплата буде виплачена.

Нині нормально працюють лише Немирівський і Бершадський спиртзаводи, які 100% продукції поставляють на сусідні лікеро-горілчані заводи. Решта виробництв не мають нарядів від "Укрспирту". А без них неможливо поставити на внутрішній ринок і літра спирту. Ми з головою облради Григорієм Заболотним вимагаємо нарядів для спиртзаводів області. Якщо не можемо забезпечити збут продукції, давайте частину спирту виведемо з-під акцизу і переробимо на альтернативне пальне. Можливість така є. Дозволу немає.

Минулого тижня голову Мурованокуриловецької райдержадміністрації звільнили через підозру в корупції. Коли призначать нового керівника?

— Нині призначено виконуючого обов"язки. Затвердити нового голову проблематично, бо треба погодження не лише президента, але й уряду. От, наприклад, у Літинському районі вже кілька років обов"язки голови РДА виконує Михайло Нагорний. Ми двічі надсилали листа про затвердження його на посаді. Президент нашого кандидата затверджує, а уряд без будь-яких пояснень відмовляє. Днями надішлемо третього листа.

Барському спиртзаводу держава заборгувала майже три мільйони гривень

Необхідно оновлювати керівний склад. Плануємо всіх районних голів та їхніх заступників, які цього року досягли пенсійного віку, замінити на молодших.

З яким районом нині найбільші проблеми?

— Із Могилів-Подільського надходить багато скарг. Зробимо в травні виїзне засідання, щоб на власні очі побачити їхні проблеми. Вони в основному з бюджетом. Могилів-Подільський щороку просить в області дотацію півтора мільйона гривень. Історично склалося, що бюджетна мережа в районі найроздутіша. Доведеться десь ужати штат, якісь витрати скоротити. Це єдиний район, де незбалансований бюджет.

Крім того, у Могилів-Подільському є серйозні питання щодо формування списків постраждалих від повені.

Як влада допомагає підприємцям виживати в кризу?

— Ми започаткували акцію "Вживай своє, купуй вінницьке". Хочемо, аби в супермаркетах було більше виробленої в області продукції. 15–17 квітня проводимо виставку-продаж товарів вінницьких виробників. Тут же вони підписують договори на поставку продуктів у магазини.

Зараз ви читаєте новину «Безробітних зараз в області на сім тисяч більше, ніж рік тому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі