четвер, 15 травня 2008 20:06

9-річний Максим Обертайло проспав дві доби

Автор: фото: Тетяна НОВІКОВА
  Максим Обертайло з села Любомирка Чечельницького району лежить в обласній дитячій лікарні. Хлопець з’їв пачку протирадіаційних таблеток, прийнявши їх за цукерки
Максим Обертайло з села Любомирка Чечельницького району лежить в обласній дитячій лікарні. Хлопець з’їв пачку протирадіаційних таблеток, прийнявши їх за цукерки

2 травня у селі Любомирка Чечельницького району діти гралися на території напівзруйнованого складу, що був у віданні колишнього колгоспу. Знайшли так звані помаранчеві аптечки індивідуального захисту з протирадіаційними пігулками. 9-річний Максим Обертайло вирішив спробувати їх на смак. Виявилися солодкими. Хлопчик з"їв усю упаковку.

— Як ні в чому не бувало син приїхав велосипедом додому, — розповідає мати Людмила Обертайло. — Нічого не казав, де був і що робив. Ліг спати. А зранку не прокинувся. Я його не чіпала. Думала, мало чого. Може, набігалася дитина. Після обіду побачила, що Максим здригається. Потім лікарі сказали, що це були судороги. Під вечір не добудилася сина, злякалася і викликала "швидку". Ми з чоловіком не могли нічого зрозуміти.

Непритомного хлопчика доправили до районної лікарні. Там поставили діагноз: запалення мозку. 4 травня Обертайла повезли у Вінницю. В інфекційній лікарні зробили пункцію мозку. Біля сина постійно була мати.

Причину стану дитини вдалося з"ясувати, коли дружині до Вінниці зателефонував батько Максима. Про таблетки йому розповіли сусідські діти.

— Ми провели дезінтоксикаційну терапію — вводили препарат для покращання функцій печінки, нирок, підтримки роботи серця, — розповідає Сергій Обливець, реаніматолог Вінницької обласної дитячої лікарні. Вдалося запобігти сильному ураженню організму. Наразі хлопчик притомний, має апетит. Терапія ще продовжуватиметься.

— Максимку, багато з"їв ти тих пігулок? — питаємо у хлопчика, який підключений до крапельниці.

— Цілу жменю. Думав, що то цукерки. Таких коробок там було багато.

Наступного дня у селі працювала комісія з надзвичайних ситуацій. У приміщенні колишнього складу виявили 60 антирадіаційних аптечок. Їх передали сільському голові Любомирки Олександрові Дідуру. Сказали, вони мають зберігатися в сільраді.

6 травня у селі Харпачка Гайсинського району 5-річний Павлик наївся отрути для колорадських жуків, яку його батьки залишили біля вхідних дверей. Хлопчик потрапив до реанімації.

7 травня у Липовецьку районну лікарню доправили місцевого третьокласника з отруєнням таблетками атропіну. Його застосовують як знеболювальне та при наркозах.

Зараз ви читаєте новину «9-річний Максим Обертайло проспав дві доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі