вівторок, 28 листопада 2017 05:16

Собаку Муху доглядали продавці з базару

Автор: ФОТО надане Іриною Сабалдаш
  Андрій Сабалдаш, чоловік волонтера Ірини Сабалдаш стоїть із собакою Мухою. Зараз вона на тимчасовому утриманні зоозахисників. Їй шукатимуть господаря
Андрій Сабалдаш, чоловік волонтера Ірини Сабалдаш стоїть із собакою Мухою. Зараз вона на тимчасовому утриманні зоозахисників. Їй шукатимуть господаря

— Люди вигадали казку, що тварина допомагала пішоходам переходити дорогу, не пускала їх на червоне світло. Насправді, собаки не розрізняють кольорів. Ця "даішниця" сім років була загрозою для водіїв — кидалася під машини, — говорить зоозахисниця 55-річна Ірина Сабалдаш із Черкас. Там біля вокзалу безпритульна собака стежив за рухом авто та пішоходів, говорять місцеві. Муха гавкала й гарчала, якщо порушували правила дорожнього руху. Тварину хотіли приспати, але волонтери знайшли їй дім.

— Муха кілька разів потрапляла під колеса, була побита машинами, — продовжує Ірина Анатоліївна. — Багато людей піклувалися про неї. Перш за все продавці, які працювали поряд у магазинах і на ринку. У тварини була зайва вага. Бо її годували, хто чим хотів. Через вік мала хворі очі, погано ходила. Та як тільки потрапила в тепло, за кілька днів бігала і скакала. У безпритульних собак — хороший імунітет.

Люди не хотіли віддавати тварину волонтерам. Звинувачували зоозахисників у викраденні.

— Півмісяця йшла війна за Муху, — каже Ірина Сабалдаш. Коли ми з чоловіком забрали "даішницю", то по інтернету розійшлося — собаку викрали. Люди не вірили, що хтось може безкорисливо забрати й доглядати її. Ми познайомилися з ними. Тепер розповідаємо, як почувається Муха.

Вона вільно гуляє у дворі — вольєр постійно відкритий. Любить у листі повалятися. Коли їй показали будку, то проспала там цілу добу. Навіть їсти не вставала. Любить господаря притулку Сергія. Що б він не робив у дворі, Муха постійно поруч.

Потоваришувала із Дружком. Його ми підібрали в тяжкому стані. З нього познущалися, був перемотаний колючим дротом. Кілька місяців звикав до людей.

Із Мухою завжди ходять разом. Мені подзвонила хазяйка притулку. Сказала, що хочуть поселити їх в одному вольєрі. Бо підходять до сітки й через неї дивляться одне на одного. Йдуть холоди, разом їм буде тепло.

Кілька місяців почекаємо, щоб привести Муху в порядок. Тоді почнемо шукати господарів. Хоча це практично не можливо, — додає Ірина Анатоліївна. — Молодих тварин мало хто хоче брати. А у віці — тим паче.

Марта чекала на зупинці померлого господаря

— Собака жив на зупинці під дощем, на холоді більш як два місяці. У неї помер хазяїн, казали. Старенький прибирав тут зупинку. Чекала його, — розповідає 67-річна Марія Голобороде з Черкас. Її будинок розташований поряд із зупинкою, де жила Марта.

— Людям не давала спати вночі, гавкала. Якийсь чоловік почав її відганяти, — додає Марія. — Людям стало шкода тварину. Змайстрували будку.

Я годувала, гладила, говорила з нею. Розмістила оголошення, щоб знайти господарів.

Оголошення про Марту побачила волонтерка 39-річна Олена Литвинова.

— Приїхала, зробила кілька фото, розмістила оголошення в соцмережі, — говорить Олена. — Наступного дня озвалася одна приємна жінка, вчителька англійської мови з Полтавщини. У неї з собакою одразу склалися стосунки. Марта почала лащитися, давала лапу, хотіла, щоб пузо їй почухали.

Зараз ви читаєте новину «Собаку Муху доглядали продавці з базару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі