вівторок, 10 вересня 2013 07:15

За дозвіл на торгівлю платили 1600 гривень

Цього року міська влада Умані заборонила вуличну торгівлю в районі паломництва хасидів. Раніше кілька десятків людей продавали продукти, одяг та сувеніри. Приїжджали з Києва, Полтави й Вінниці.

— П'ять років городиною торгувала. За виручені гроші кілька місяців могла жити, — розповідає уманка Наталія Прит, 42 роки. — А що ж робити іншим? Вони й товару накупили, і на квитки потратилися, а торгувати не можна.

Торгівлю дозволили лише на обладнаній території на вул. Пушкіна. Кожен продавець мав отримати дозвіл у міськраді.

— Ми заплатили приблизно 1600 гривень. Сюди входить оренда місця та вивіз сміття. З документів знадобився патент на підприємницьку діяльність. Дозвіл давали всім бажаючим торгувати, — говорить 37-річний Олександр, власник ятки з одягом. — Смаки хасидів не змінюються. Одежу купують чорну або білу. Решта кольорів їх не цікавить, лише одиниці подивляться на щось яскраве. Кілька років діти хасидів масово скуповують на ринку іграшкову зброю, пластмасові пістолети й автомати. В Ізраїлі тривають воєнні дії, тому іграшки, що асоціюються з війною, заборонені.

Через завищені ціни на ринку прочани купують продукти у супермаркетах.

— Там можна добре роздивитися товар, вибір більший. У кіосках та магазинах у районі паломництва ціни в кілька разів вищі. Пляшка води коштує 1-2 долари, печиво — 2-3 долари, — каже 28-річний Шмуель Рокес зі США.

400 гривень коштує 15-сантиметрова матрьошка із зображенням хасида у кіоску сувенірів в Умані.

Зараз ви читаєте новину «За дозвіл на торгівлю платили 1600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі