четвер, 23 серпня 2018 00:20

За місяць купили 917 мільйонів доларів

Українці активно скуповують валюту. У липні встановили рекорд — придбали $917,8 млн, повідомили в Нацбанку. Це приблизно 30 млрд грн.

Попередній максимум зафіксували в грудні 2017-го — $736,5 млн. Окрім населення, валюту скуповують імпортери газу, нафтопродуктів, техніки, харчів.

— Якщо долар дорожчатиме далі, в Україні автоматично зростуть ціни на пальне, продукти, — говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 54 роки. — Попит на валюту підскочив, бо Нацбанк дозволив купувати банкам у п'ять разів більше доларів. А треба було навпаки — обмежити. Як і купівлю валюти для виплати дивідендів. Курс долара сьогодні — це помилки Нацбанку. Можна було й далі його тримати його на рівні 26 гривень.

— Сполучені Штати зараз проводять політику дорогого долара. Валюта дорожчає в усіх країнах, — каже фінансовий аналітик 38-річний Олексій Лупоносов. — В Україні бачимо кризові явища, пов'язані з відтоком робочої сили, повільним зростанням валового внутрішнього продукту. Сьогодні ринковий курс долара — 29,84 гривні. Україна фактично зірвала співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Вона закінчується весною 2019-го. А ми ще навіть 50 відсотків траншів не одержали. Гроші від фонду можуть надійти у вересні. Тоді курс долара ще рік протримається на рівні 27–29 гривень.

Зараз ви читаєте новину «За місяць купили 917 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі