четвер, 12 березня 2020 05:20

"Обирайте менш популярні спеціальності, але в хороших університетах"

Автор: FACEBOOK.COM.COM
  Співзасновник освітньої інтернет-платформи ”Прометеус” Іван Примаченко: ”Про якість навчання в українських університетах варто дізнаватися не з рейтингів, а від студентів і з соцмереж”
Співзасновник освітньої інтернет-платформи ”Прометеус” Іван Примаченко: ”Про якість навчання в українських університетах варто дізнаватися не з рейтингів, а від студентів і з соцмереж”

Для вступу у вищий навчальний заклад потрібно на зовнішньому незалежному оцінюванні набрати понад 125 балів. На "стоматологію" "медицину", "педіатрію" необхідно мати більш як 150. На "фармацію і промислову фармацію" — більше 130. На "право", "публічне управління й адміністрування" та "міжнародні відносини" — мінімум 140.

Абітурієнтів із низьким балом ЗНО серед випускників 2018 року було 14,5%. Торік — 16%.

— Мала кількість балів не означає, що варто йти в перший-ліпший заклад із посередньою якістю викладання. І за таких обставин можна знайти хороші варіанти, — каже 29-річний Іван Примаченко, співзасновник освітньої ­інтернет-платформи "Прометеус".

— Оминайте занадто популярні спеціальності. Наприклад, конкурс на "право" чи "економіку" — високий. І батьки, й діти ідеалістично до них налаштовані. Лише згодом розуміють: це не те, що очікували. Натомість можна обирати менш популярні спеціальності в хороших університетах.

Чимало абітурієнтів їдуть учитися за кордон. Там не потрібен сертифікат ЗНО. Це хороший вихід?

— Не кожен закордонний університет має високий рівень викладання. Там теж повно посередніх і відверто поганих вузів. У сусідній Польщі чимало значно слабших університетів, ніж в Україні.

Варто обирати за міжнародними рейтингами. І добре готуватися. З останнім може допомогти благодійний проєкт "Юкрейн Глобал Шкулерс". Його створили українські випускники найкращих іноземних університетів. Безкоштовно допомагають талановитим школярам вступати в рейтингові американські навчальні заклади на повну стипендію.

Українські вузи теж варто вибирати за міжнародними рейтингами?

— У таких списках зазвичай мало наших закладів. Україна не в центрі освітнього розвитку. Їх краще перевіряти іншим чином — поговорити з його студентами або випускниками останніх років. Поцікавитися, чи беруть викладачі хабарі. Крім цього, зараз у кожного університету в соц­мережах є неофіційні сторінки, створені студентами. Можна написати в такі групи і попросити проконсультувати щодо викладачів і навчання.

Якщо вистачає балів на платне навчання у столичному університеті чи на безкоштовне в місцевому — що обрати?

— Не завжди столичний університет кращий. Дата заснування також нічого не дає. Створений у ХІХ столітті заклад може поступатися вузу, який працює 10–15 років. Наприклад, Український католицький університет — один з найкращих у країні, він розташований у Львові й молодий.

Дізнайтеся, чи співпрацює університет із роботодавцями. Чи має з ними спільні проєкти і програми стажувань. Де саме працюють його випускники. Якщо співробітництва з великими чи міжнародними компаніями немає та відсутні дані про роботу випускників, виникають підозри, що заклад не випускає хороших спеціалістів.

На що ще звертати увагу?

— Чи проводить вуз відкриті лекції, семінари відомих фахівців. Важливо, щоб це були професіонали своєї справи, іноземні професори чи науковці. Тоді стає зрозуміло, що заклад цінують у світі.

Вступнику потрібно дивитися на цитованість робіт із цього університету, чи дають коментарі ЗМІ, чи брали участь у роботі великих компаній та уряду.

Прогляньте весь список викладачів — їхні вчені знання, досвід робити.

Які ознаки застарілого підходу до викладання?

— Усі університети зобов'язані надавати предмети вільного вибору. Насправді — в більшості цього немає. Студент змушений вивчати тільки програму. Це сигнал, що заклад не переймається якістю викладання.

Якщо абітурієнт набрав на ЗНО мало балів, грошей на платне навчання у вузі немає — як діяти?

— Краще відкласти вступ на рік. За цей час підготуватися і повторно скласти ЗНО. Тоді можна пробуватися в бажаний університет.

Можливо, обирати заочну форму?

— Не найкраща ідея, як і йти в слабкий університет. Це неповноцінне навчання. Абітурієнт вкраде у себе ефективний час для навчання.

Краще рік почекати, постажуватися, працювати чи додатково пройти навчальну програму.

Зараз ви читаєте новину «"Обирайте менш популярні спеціальності, але в хороших університетах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі