пʼятниця, 29 грудня 2017 06:25

"Ворог вражає цілі, які завдають найбільшої шкоди"

Автор: REUTERS
  За містом Балаклія Харківської області 23 березня вибухають танкові снаряди. Їх зберігали на 65-му арсеналі боєприпасів Збройних сил України, куди скинув бомбу безпілотник
За містом Балаклія Харківської області 23 березня вибухають танкові снаряди. Їх зберігали на 65-му арсеналі боєприпасів Збройних сил України, куди скинув бомбу безпілотник

23 березня в місті Балаклія на Харківщині диверсанти підірвали 65-й арсенал Збройних сил України. 26 вересня — склад у місті Калинівка на Він­ниччині. Україна втратила боєприпасів на $1,2 млрд — 33,5 млрд грн.

— Ці випадки викрили проблеми, якими десятиліттями ніхто не займався. Зокрема перевантаження складів, — каже 64-річний Ігор Романенко, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ в 2006–2010 роках.

Чому виникли пожежі?

— Ворог вражає цілі, які завдають Україні найбільшої шкоди. На лінії зіткнення удари такого масштабу провести неможливо. Тому атакують артсклади в тилу. У Балаклії кинули бомбу з безпілотника, у Калинівці провели наземну операцію.

Чому склади переповнені?

— Після розформування радянського контингенту в Європі на склади почали звозити тисячі снарядів, мін і ракет. У Росії надлишок боєприпасів ліквідовують під час постійних воєнних дій — у Грузії, Україні, Сирії. Це дешевше, ніж утилізувати.

Як уникнути таких інцидентів?

— В Європі створюють невеликі сховища в стратегічних місцях. Треба розміщувати снаряди в кожному регіоні, на кількох об'єктах. Щоб могли захиститись від атак із будь-якого боку.

Склади мають охороняти контрактники, а не солдати-строковики. Людей потрібно ретельно добирати, бо персонал — перша ціль для ворога. Росіяни мають сучасні дрони, які важко виявити і знешкодити. Після Сватового (29 жовтня 2015 року росіяни атакували артилерійський склад у Сватовому на Луганщині з безпілотника. — ГПУ) військові НАТО сказали, що в них теж нема захисту від подібних технологій.

Які висновки ми зробили?

— Напрацювали комплекс дій на випередження. Маємо два напрямки розвитку — робота з персоналом і заходи, спрямовані на те, щоб не допустити прямих диверсій. У нас є технічні засоби, які знешкоджують безпілотники. Треба лише профінансувати ці заходи безпеки і встановити захисні апарати.

Росія атакуватиме?

— Атаки триватимуть, допоки триває війна. Росії вигідні диверсії на складах, бо вони завдають нам значних збитків, підривають обороноздатність.

Зараз ви читаєте новину «"Ворог вражає цілі, які завдають найбільшої шкоди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі