четвер, 06 лютого 2020 06:01

У райцентрі вдруге за півтора місяця пересадили серце

3 лютого в райцентрі Ковель на Волині пересадили серце 59-річному Святославу. Потребував трансплантації після другого інфаркту. Донором став 42-річний місцевий чоловік, який помер від інсульту. Його рідні дали згоду на забір органів.

Оперували в міськрайонному територіальному медичному об'єднанні. Місцевим хірургам допомагала бригада київських, яку очолював директор Інституту серця Борис Тодуров.

Пацієнта привезли з Києва. 4 год. медики встановлювали, чи сумісний із ним донор. Перевіряли ­аналізи.

— Ми подаємо дані в Київ, що маємо донорське серце з певною групою крові. Столичні колеги шукають пацієнта по базі й привозять до нас (база із аналізами людей, які потребують трансплантації, є в Інституті серця. У Ковелі мають перелік тих, кому треба пересадити нирку. — ГПУ). Це надійніше, ніж везти орган, — каже завідувачка інформаційно-аналітичного відділу ковельської лікарні Олена Деркач, 40 років. — Серце можна пересадити протягом 3,5 години після вилучення. До цього його життєздатність в тілі донора підтримуємо апаратами.

Від цього ж донора того дня пересадили нирку 40-річному Дмитру, який два роки був на гемодіалізі. Його нирки не могли очищувати кров.

Обидва пацієнти перебувають у реанімації. Свято­слава згодом перевезуть у Київ. Там продовжить відновлюватися. Дмитра випишуть за три тижні.

Операції оплатила держава. Пересадка серця обійшлася у 535 тис. грн, нирки — у 324 тис. Усього трансплантацій органів потребують майже п'ять тисяч українців.

За останні півтора ­місяця в Ковелі зробили другу трансплантацію серця. У ніч на 25 грудня торік пересадили орган 56-річному Василю Міговці від чоловіка, який загинув в автокатастрофі. Це була перша подібна операція в Україні за 15 років.

Пацієнт майже місяць проходив реабілітацію в Інституті серця в Києві. Наприкінці січня його виписали. Якби не пересадили серце, прожив би не більше трьох місяців.

3 нирки пересадили від родинних донорів у Ковельській районній лікарні 31 січня. Донорами стали двоє батьків і мати. Кожен урятував свою дитину. Операції тривали по 3 год.

Зараз ви читаєте новину «У райцентрі вдруге за півтора місяця пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі