понеділок, 29 грудня 2008 17:03

У Новорічну ніч під ялинкою розіграють квартиру

Наприкінці грудня в усіх обласних центрах відкрили головні новорічні ялинки. На святковому дереві в Черкасах немає іграшок.

— Усі прикраси виготовлені з гірлянд, які світяться різними кольорами. Раніше підшукували одну велику ялинку, а два роки поспіль облаштовуємо на каркасі. На наступний рік хочемо купити штучну. На цю ялинку місто витратило 65 тисяч гривень, — каже керівник "Дирекції парків" 37-річний Олександр Радуцький.

Подружжя Здір кілька років поспіль зустрічає Новий рік у центрі міста.

— Тепер не будемо, — категорично заявляє 37-річна Олена Петрівна. — Люди забули, як гарно можна святкувати. Приходять п"яні. Кидають під ноги пляшки. Молодь не вихована, матюкається. Стріляють петарди. Краще будемо у квартирі або поїдемо на дачу. Рік Бика має застати людину вдома. Ідеально — у селі.

На відкритті головної ялинки Кіровограда Діди Морози пригощали усіх медовими пряниками. Цього року в місті вперше сконструювали штучну зелену красуню. Вона обійшлася у 106 тис. грн. Чиновники планують, що така слугуватиме щонайменше 10 років. Однак городяни ставляться до цього скептично. Кажуть: відзначати свято під поліетиленовою ялинкою все одно, що спати із гумовою жінкою.

Новорічній ялинці, яку встановили у Рівному — понад 75 років. Дерево привезли із Клеванського лісництва. Іграшки виготовляли діти — у садочках і школах. Чиновники провели конкурс на найкращу новорічну прикрасу. За перше та друге місця переможцям дарували торти, за третє — цукерки.

В Одесі 17-метрову ялинку встановили на початку Приморського бульвару. У Новорічну ніч там працюватиме ресторан просто неба, який безкоштовно пригощатиме городян шампанським і солодощами. Обіцяють, що після бою курантів в Одесі співатиме зірка італійської естради Рікардо Фолі. У Новорічну ніч на площі що півгодини розігруватимуть романтичні подорожі. А між молодими сім"ями, які перебувають на квартирному обліку — розіграють квартиру. На майдані перед міськвиконкомом 2009 рік планує зустріти й міський голова Едуард Гурвіц із родиною.

Рік Бика має застати людину вдома

Прикрашати ялинку Івано-Франківська запросили професійних дизайнерів. Гірлянди розвісили так, що вони світяться узорами вишиванок і змінюють колір що три хвилини.

25-метрова головна ялинка Закарпаття на Народній площі не коштувала ужгородцям ні копійки.

— Зелену красуню нам подарувало підприємство "Агроліс", — пояснює Андрій Мишанич із облдержадміністрації.

Та святкуватимуть Новий рік закарпатці біля іншої ялинки — на площі Театральній. Вона майже вдвічі нижча від головної. О 22.00 у середу там буде "Новорічне караоке", головним призом стане ноутбук. Опівночі над містом спалахне феєрверк.

15-метрова тернопільська ялинка нижча, ніж у минулі роки — тоді дерево було заввишки 20 м. Але цю голубу ялинку та ще п"ять менших, які встановили в усіх мікрорайонах Тернополя, зрубали не у лісництві, а у самому місті. Дерева забирали з ділянок, де триває будівництво.

У Луцьку вперше святкуватимуть Новий рік біля живої ялинки. Мерія відмовилася від привізної і прикрасила іграшками три ялинки, що ростуть на центральному майдані міста. Кожна ялинка заввишки 11 м. Вони ростуть на клумбі посеред Театрального майдану. Їх прикрашають 3 тис. скляних кульок, гірлянди та дерев"яні іграшки-обереги. Міський голова Богдан Шиба, 46 років, не приховує, що влада намагається заощадити міський бюджет. Заміна традиційної лісової ялини на міську зекономила казні приблизно 30 тис. грн.

Каркас вінницької ялинки зробили на початку 1990-х за таким самим проектом, як у столиці. 20 років вінницька ялинка мала висоту 31 м. Цього року — 24 м.

У столиці встановили ялинку заввишки 35 м — із 450 маленьких деревець. 39-річна чернігівка Ольга Чорна у п"ятницю приїхала до Києва з чоловіком і 4-річним сином Гордієм забрати старшу доньку-студентку на новорічні канікули.

— У столиці ми не часто буваємо. Але для Гордія це перша поїздка. Син у захваті! Ми його портрет намалювали, у костюмі Бика фотографували. Але розваги у Києві дорогі. У нас фотографія біля ялинки коштує 20–30 гривень, а тут 50. Портрет — 150 гривень. Обід у ресторані швидкого харчування на трьох обійшовся у 120 грн.

Дмитро Ганжа подарував Мені головну ялинку

Років зо п"ять у райцентрі Мена на Чернігівщині новорічну ялинку міськвиконком купує в людей. Ті продають місту старі дерева, що ростуть біля садиб. Цього року житель райцентру 50-річний Дмитро Ганжа подарував головну ялинку місту.

— У місті є десятки великих, перерослих ялин, — каже заступник Менського міського голови Іван Дубина, 57 років. — Хто хоче позбутися такого дерева, повідомляють у виконком. Цього року свої ялини запропонували троє. Комісія вибрала дерево Дмитра Ганжі. Чоловік пару років тому купив садибу, і 15-метрова ялина, що росла на вулиці поряд із будинком, йому заважала.

Раніше власники ялин просили від виконкому за свої дерева 70–80 грн, а Ганжа подарував.

— Чоловікові це вигідно, — каже заступник мера. — Щоб її спиляти, довелося б когось наймати і платити гроші.

Зараз ви читаєте новину «У Новорічну ніч під ялинкою розіграють квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі