вівторок, 23 січня 2018 00:50

У центрі міста горіла історична будівля

Увечері 20 січня на розі вул. Богдана Хмельницького й Пушкінської в центрі міста згоріла будівля XIX ст. Шестиповерхівка була пам'яткою архітектури. Там ніхто не жив.

Зайнялося близько 19:42, вогонь охопив два горішні поверхи. Дев'ять пожежних бригад гасили його близько 4 год. із центральної вулиці та з двору. Перекрили рух транспорту по вул. Богдана Хмельницького. Вигоріло 800 кв. м.

— Тут регулярно ловили безхатьків. Інколи підлітки забігали сфотографуватися. У будинку є датчики руху. Якщо хтось залізе, охорона одразу приїжджає, — каже наступного дня охоронець парковки. Жителі сусіднього будинку чули там гуркіт незадовго до пожежі.

Прибутковий будинок на вул. Богдана Хмельницького, 12–14 звели у 1883–1884 роках. Він належав купецькій родині Вольфсон. 2004-го дім визнали аварійним і людей виселили. Cадибу передали новоствореному ОСББ "Богдана Хмельницького, 12–14". Очолила його Ірина Бойко, дружина міністра навколишнього середовища в уряді Азарова — Віктора Бойка.

— Власників через суд треба позбавити цього права за неналежне утримання пам'ятки. Але після того, як вони відновлять її в історичному вигляді, — говорить депутат Київради Ольга Балицька.

Поліцейські порушили справу про умисне знищення майна. За це можуть посадити на термін від 3 до 15 років.

Столична влада має викупити споруду, вважають у Міністерстві культури.

— Будинок не один рік намагаються знищити. Щоб на його місці звести житлову 12-поверхівку зі спортивно-оздоровчим центром і паркінгом, — каже голова громадської організації "Київське віче" 39-річна Олена Терещенко-Єскіна. — Об'єднання багатоквартирних будинків "Богдана Хмельницького, 12–14" почало так звані реставраційні роботи у травні 2015-го. У лютому наступного року під час ремонту тут обвалилися перекриття з четвертого по перший поверх. Загинули 22-річний будівельник із Закарпаття і 20-річний підприємець, який хотів відкрити там ресторан. Звинуватили робочих.

Схема знищення історичних будівель за допомогою фіктивних ОСББ така: об'єкт культурної спадщини виводять із комунальної власності. Київрада передає об'єднанню землю і дозволяє зводити новий будинок.

На кінець листопада 2017-го в місті були майже 50 об'єктів культурної спадщини, що знищують. Кримінальні справи не порушені чи не розслідують, — додає Олена Терещенко-Єскіна.

Зараз ви читаєте новину «У центрі міста горіла історична будівля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі