середа, 11 червня 2008 07:12

Українські розвідники витриваліші за американських

Автор: фото: Андрій АГЄЄВ
  Група розвідників із Хмельницького долає водну перешкоду під час зборів командирів  спецпризначення
Група розвідників із Хмельницького долає водну перешкоду під час зборів командирів спецпризначення

У Хмельницькому на базі полку спецпризначення сухопутних військ Збройних сил минулого тижня вперше зібралися 20 командирів розвідувальних груп спецпризначення. Таких частин в Україні лише три: одна у Хмельницькому і дві в Кіровограді.

— Наш напрямок — антитерористичні заходи, — каже капітан Микола Коваленко, командир групи з Хмельницького. — У дитинстві я не раз дивився фільм "У зоні особливої уваги". Для мене прикладом був капітан Тарасов, і тоді я захотів стати розвідником. Сьогодні займаюся тим, чим у фільмі займався Тарасов. На зборах перевіряли наші знання з військових дисциплін і зі спецпідготовки розвідників.

На полігоні командири долали водну перешкоду, на швидкість стріляли з автомата Калашникова. На аеродромі вивчали, де дислокуються літаки і командні пункти. Усі аеродроми України однакові. У майбутньому при виконанні завдань на будь-якому з них розвідники можуть діяти впевнено.

Старший лейтенант Костянтин Козьма, командир групи з Кіровограда, місяць тому повернувся зі США. Там сім місяців проходив навчання. Знайомився з тактикою дій американських піхотних підрозділів.

— Звична для нас ранкова фізична зарядка для них — мука. Комплексні вправи на перекладині — підтягнувся, підніс ніг і підйом з переворотом — для американських солдат узагалі за межею людських можливостей, — розповідає Козьма. — Кожен розвідник мого підрозділу виконує цю вправу по 10–15 разів без зусиль.

28-річний Віталій Кривий, старшина-контрактник, пройшов три миротворчі місії в Косові. 2004 року вісім місяців служив в Іраку. На зборах він готувався до свого 63 стрибка з парашутом:

— Мій перший стрибок був у Болграді, в 1998 році. Перший раз не особливо запам"ятовується. Наступний і після нього вже знаєш, чого чекати, тому почуттів і адреналіну більше.

До кінця року розвідникам загонів спецпризначення надійдуть 120 нових парашутів типу "Крило", повідомляє начальник Генштабу Збройних сил України Сергій Кириченко, 56 років. Вони мають прямокутну форму і купол із двох прошарків тканин. У польоті вони заповнюються повітрям. На "Крилі" можна маневрувати, контролювати швидкість приземлення і приземлятися проти вітру.

Зараз ви читаєте новину «Українські розвідники витриваліші за американських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі