вівторок, 07 вересня 2010 01:00

Україна опинилася серед найбільших боржників світу

 

— Зовнішній державний борг суттєво зріс за рахунок грошей від Міжнародного валютного фонду. До цієї суми додалися відсотки за іншими позиками. Буквально за кілька місяців Україна опинилася серед найбільших боржників світу, — каже 47-річний Валерій Новицький, заступник директора Інституту світової економіки й міжнародних відносин. — Більше винна грошей лише Японія. Але в цій країні, на відміну від нас, працює ефективна економіка. Чималі борги перед МВФ мають Румунія та Угорщина. Але вони можуть покладатися на допомогу Євросоюзу. Україна ж залишається зі своїми проблемами наодинці.

До кінця року борг ще зросте, якщо уряд пристане на пропозицію Китаю позичити нам іще кілька мільярдів доларів. Біда в тому, що Україна бере гроші в борг неконструктивно. Влада нічого не робить для покращення макроекономічних показників, для розвитку власної економіки. Роками не проводилася модернізація, не розвиваються високі технології — це хоч якось виправдало б отримання позик. А так років через три нам доведеться віддавати країнам-кредиторам і Міжнародному валютному фонду майже чверть внутрішнього валового продукту. І нам, і наступним поколінням.

Зараз ви читаєте новину «Україна опинилася серед найбільших боржників світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі