вівторок, 03 березня 2009 17:57

В Анни Жилкіної хочуть відібрати прийомних дітей

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанка Анна Жилкіна (ліворуч) із прийомною дочкою 9-річною Настею. Жінку звинуватили, що вона погано дбає про дітей
Черкащанка Анна Жилкіна (ліворуч) із прийомною дочкою 9-річною Настею. Жінку звинуватили, що вона погано дбає про дітей

ЩОДО 25-річної черкащанки Анни Жилкіної порушили кримінальну справу. Прокуратура стверджує, що жінка не дбає про прийомних дітей. Їх хочуть відібрати й віддати в іншу родину.

Півтора року тому Анна взяла з дитбудинку на Донеччині 7-річну Олену та Анастасію, 9 років:

— Одна організація шукала для дітей прийомних батьків. У церкві, куди я ходжу, повісили оголошення. В Інтернеті по фотографіях я вибрала Лєну. Як узяла її на руки, вона почала плакати. Така худенька була. І не дуже балакати вміла — говорила з дефектами. Перший раз прийшла до мене з подружкою Настею. У голові промайнуло, що я можу взяти їх обох.

Для опікунства Жилкіна зібрала документи і пройшла курси, як правильно поводитися із прийомними дітьми. Анна має рідну доньку, 6-річну Марію. Із чоловіком розійшлася чотири роки тому. Живе в материному будинку в центрі Черкас.

Усі три дівчини — інваліди з дитинства. Про їхні хвороби жінка говорити не хоче.

Анна разом із матір"ю, 50-річною Катериною Михайлівною, торгує на базарі. На прийомних дітей отримує щомісяця по 1400 грн допомоги.

— Я у них із перевіркою була двічі. Щоразу о 15.00. Їсти дітям не наварено. Мати пояснювала, що вони пообідали в школі, — розповідає помічниця прокурора Придніпровського району Черкас Наталя Берковська. — Через місяць після приїзду дівчат прийомна мати зняла їхні 35 тисяч гривень пенсії, які накопичилися за всі роки, і використала на ремонт. Бо коли вона забрала дітей, у будинку не було ні туалету, ні води. Дивно, як жінці дозволили взяти дітей-інвалідів під опіку без належних умов проживання.

До Анни Жилкіної ми прийшли без попередження. Вона запрошує до хати. У коридорі кілька нових пар дитячого взуття. На столі в кухні яблука, сирники й смажена куряча ніжка. У пральній машині-автоматі перуться дитячі речі. У помешканні є вода й вигоди. У кімнатах тепло, прибрано. У дитячій стоять шафа, три столи, диван-"малютка". На двоярусному ліжку лежить іграшковий тигр. На стіні — плакати з абеткою, таблицею множення. Біля вікна — десять Божих заповідей. Під столом стоїть ящик з іграшками.

Запитую, що Анна думає про порушення кримінальної справи.

— Мені казали, що є якась справа, але по суті не пояснювали. — Жінка слухає про витрачені пенсійні гроші. Відповідає спокійно: — Впродовж року купляла дітям вітамінні добавки, їздили на море, в Софіївку, місяць лежали в ОХМАТДИТі в Києві. Купила на Новий рік по мобілці. За положенням про прийомні сім"ї гроші дітей переходять у розпорядження батьків. Тратяться на утримання дітей. Ніякої суворої звітності немає, але я збирала деякі квитанції. Було приблизно на 10 тисяч із магазинів будівельних матеріалів. Чеки забрала міліція.

У кухню заходить Настя. Темне волосся заплетене.

— Настя йтиме у другу зміну в школу, а Лєна з першої прийде, — каже Анна. — Встаю о п"ятій ранку. Дітей буджу о сьомій, годую, даю ліки. Сьогодні борщ варила, бутерброди робила. Ананаси, сирники. У нас завжди холодильник повний, — жінка відчиняє дверцята. Там є молочні продукти, фрукти, відкрита бляшанка згущеного молока, заморожене м"ясо, суниці, смородина.

Запитую у Насті, як називає Анну.

— Мамою, — всміхається дівчинка.

— Так було заведено в дитячому будинку: мама Лєна, мама Наташа. Менші й чоловіків мамою називають.

Дозвіл про опікунство видала служба у справах дітей Придніпровського району Черкас.

— Жінка відремонтувала дитячу кімнату. Поставила вікна-склопакети, закупила столи, ліжка, іграшки, приладдя. І в школі тільки добре кажуть про прийомну матір, — розказує начальниця служби Галина Босюк. — На момент передачі дітей  вигоди справді були у дворі. Але це ж не привід відмовляти в опікунстві. Зараз уже й вода є. Так, вона використала дитячі гроші. Але їх дозволено витрачати на розвиток здібностей, на оздоровлення, лікування і поліпшення умов проживання дітей.

Зараз ви читаєте новину «В Анни Жилкіної хочуть відібрати прийомних дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі