четвер, 04 грудня 2008 18:39

Студент Володимир Печонкін зробив скрипку на продаж

Автор: фото: Андрій ШМАТТОВ
  Володимир Печонкін грає на скрипці, яку хоче продати в Росії за кілька десятків тисяч доларів
Володимир Печонкін грає на скрипці, яку хоче продати в Росії за кілька десятків тисяч доларів

Донецький студент Володимир Печонкін, 20 років, власноруч зробив скрипку на продаж.

20 листопада Володимир повіз реєструвати інструмент до Києва. У січні, після новорічних свят, він планує поїхати до Москви й продати там скрипку. Чоловік переконує, що вона коштує кілька десятків тисяч доларів.

Та експерт Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Володимир Гуцуляк, 56 років, оцінив зроблений студентом інструмент у $300. У графі "виробник" у паспорті до скрипки він написав чорним чорнилом— "китайська фабрика".

— Та який там Китай! Скрипка виготовлена, чи, мовою спеціалістів, проявлена в позитиві. Це означає, що лак не згладжує деревини, а природно передає всю її структуру. Темні й світлі дерев"яні прожилки залишаються під лаком такими, як і є. Я не користувався якими-небудь морилками. Зате скрипка має свій колір. А експерт Володимир Гуцуляк каже, що вона неякісна й покрита дешевим спиртовим лаком. Насправді це масляний лак.

Володимир каже, що виготовляв інструмент із хвилястого явора, ялини та чорного дерева. Явір купував у Маріуполі в майстра, а ялину — у Чернігові. Рідкісне чорне дерево, яке привозять із Мадагаскару й Цейлону, узяв у майстра.

— Та в цій скрипці лише одного дерева більше, ніж на тисячу доларів! — додає Печонкін.

Володимир навчався гри на скрипці в Донецькій музичній школі. Півтора року тому познайомився з маріупольським майстром. Той дав Печонкіну лекало, з якого мав вийти інструмент, допомагав аматорові робити скрипку. Ім"я майстра Володимир не називає. Каже, той проти, аби про нього згадували. Першу скрипку донеччанин виготовляв півроку. Володимир не сказав експертові, що зробив її самостійно. Боявся, що в такому разі йому не видадуть паспорта на інструмент.

— Гуцуляк — скрипковий майстер. Робить їх, продає у Києві. То будь-які намагання зайняти його місце на ринку давляться відразу, ще на стадії оформлення документів. Я одразу подзвонив моєму вчителю, повідомив, на скільки оцінили мою скрипку. Той мене заспокоїв, — говорить Володимир Печонкін.

Експерт пам"ятає Печонкіна. Під час розмови з "ГПУ" Володимир Гуцуляк стверджує , що скрипка студента коштує не більш ніж $300.

— Ой Боже, що за світ! Больних на голову у нас хватає, — обурюється Володимир Гуцуляк. Він стверджує, що дерево, з якого зроблено скрипку, низького ґатунку.

— Та знаю я, звідки вітер дує. Печонкін, до речі, не перший такий. До нього було вже кілька молодих чоловіків із Донецька. Там цією справою завідує один чоловік. Він купує в Китаї за 60 доларів і завозить в Україну скрипки. Тут їх переробляє, підшмальцьовує, як кажуть майстри. Перепродує їх в Україні або вивозить за кордон. Детальніше я вам про це не говоритиму. Цим питанням повинна міліція займатися, — розповідає експерт. Наприкінці розмови додає, що йому кілька разів телефонували з Донецька. Погрожували й вимагали, аби він не писав у паспортах, що скрипки зроблені в Китаї.

Володимир Печонкін сподівається, що в Москві йому назвуть справжню ціну. Він домовився продати інструмент скрипалю Большого театру Сергієві Гриценку. Він і оцінить скрипку.

— Скрипалю мого рівня така скрипка не потрібна. На ній мають грати професіонали, — каже Володимир Печонкін.

Днями Володимир повернувся з Києва до Луганська. Там він навчається на фармацевта в місцевому медуніверситеті.

Зараз ви читаєте новину «Студент Володимир Печонкін зробив скрипку на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі