— Міша, тут ковбасу Докторську привезли по 24 гривні. Ще не питала, з чого вона. Купити півкілограма на олів'є, чи на куриних грудках приготуємо? — золотозуба жінка з сивим кучерявим волоссям кричить у слухавку старої "Нокіа" 26 квітня у столичному Українському домі.
О 12.00 тут розпочався Великодній ярмарок. Півсотні продавців з усієї України привезли до Києва писанки, вишиванки, паски, кондитерські та ковбасні вироби. Ціни на більшість продуктів трохи нижчі, ніж у столичних магазинах.
Ряди з вишиванками та китайськими сувенірами порожні. Між ними тиняються лише продавці. Найбільші черги стоять біля прилавків із м'ясними й кондитерськими виробами.
Золотозуба жінка стає в чергу по ковбасні вироби. Ненароком штовхає сутулу жінку в сірому плащі.
— Женщина, не толкайтесь. Я как толкну, то вы в сосисках будете свои зубы собирать, — обурюється та й замовляє у продавця 2 кг печеного м'яса, по палці Краківської та Віденської ковбас. За продукти має заплатити 143 грн.
— Вы обалдели. Это где такие цены написаны? Уберите один кусок мяса. У меня с собой ровно 100 гривен.
— А кров'янки немає? Вріжте мені півпалички. У мене її ніхто не їсть, але кіт краще "Віскаса" наминає, — говорить киянка 47-річна Наталія Балаушко.
— Купляйте паску готову, бо пекти цього року невигідно, — закликає покупців 56-річна Ольга Миколаївна з Житомирщини. На ярмарок привезла 80 пасок. Маленькі продає по 20 грн, великі — по 60-70. — Десяток яєць зараз від 10 гривень. А на паску треба домашні з гарними жовтками і цукру пару кілограм. Азаров каже, що все подешевшало. Але ще ніколи такої дорогої паски не було, як тепер. У нашому магазині не подорожчав тільки хліб і маргарин.
Двоє чоловіків у сірих костюмах купують за 900 грн писанку зі страусиного яйця. Продавець пропонує ще одну до пари. Її готовий віддати зі знижкою — за 600 грн.
— Писанки перед Великоднем беруть краще за вишиванки, — каже художниця Оксана. Її сусідка торгує вишитими платтями і сорочками. — Найбільш ходові — з куриних яєць, бо вони найдешевші. Страусині купують на подарунки. Одні просять велику знижку. Як я можу їх дешево віддати, якщо сама яйця на фермі купую по 150-200 гривень. Є багаті клієнти. Кладуть тисячу гривень і здачі не чекають.
У центрі ярмарку виставили найбільший Великодній кошик. Його вагу не уточнюють. Дно заклали пасками, батонами і булками. Зверху стирчать кілька палок ковбаси, копчений балик, фарбовані перепелині яйця, кілька пляшок горілки й вина. У кошик заглядають вихованці одного з полтавських дитбудинків. Їх привезли до Києва на екскурсію.
— Ковбаса така, як нам на 8 Березня привозили, — говорить дівчинка з двома косичками.
— Це все ненатуральне, — каже коротко пострижений хлопець, на дві голови нижчий за неї. Принюхується до кільця ковбаси й банки з хроном. — Не трогай пальцями, бо це експонат. Зараз прибіжать і будуть сваритися.
Коментарі