вівторок, 17 травня 2011 08:15

Село залило водою зі сміттям

— Коли квіти почало зносити з клумби, перелякалися. Бігали по хаті, забивали двері піском. Вода піднімалася миттєво, невідомо звідки її стільки бралося, — розповідає 33-річна Галина Щербак із Криштопівки Близнюківського району Харківщини.

14 травня по обіді в селі 4 год. тривала злива. Затопила 29 будинків, сім криниць, школу та городи. Рівень води сягав від 40 до 125 см.

— Я у вікно побачила нашого пса Діка. Він стояв по горло у воді. Вискочила під град у льодяну воду й кинула в хату. А кури, качки та півсотні кролів утопилися, — продовжує Галина. — Коли подвір'я затопило повністю і до вікон залишалося 15 сантиметрів, чоловік наказав збирати документи та лізти на горище. Діти плакали, всі перелякалися. Сусіди-пенсіонери кажуть, що за все їхнє життя тут такого не було. У нас 40 соток городу. Всю картоплю вимило. Сміття, грязюка у дворі залишилися, смердить. Сирість у хаті страшна, протоплюємо. У всіх сусідів таке зараз, ми одне одному допомагаємо.

У понеділок близько 60 учнів залишилися вдома — школа не працювала.

— Будівля внизу села, то вода пішла через два чорні ходи, — говорить директор 36-річна Людмила Хижняк. — Було по метр води, по стінах видно. Усе в мулі та смітті. У неділю прибирали. Допомагали жителі, вчителі з сусідніх шкіл, з управління освіти. Фундамент дуже постраждав, фарба облупилась. У нас школа не нова, побудована 1967 року.

Рятувальники пояснили, що село лежить у низині, куди і стікала вода з полів. Брудні потоки забили колектор, прокладений під автомобільною дорогою. Його розчищали п'ять годин.

У Криштопівці живуть 527 людей.

Зараз ви читаєте новину «Село залило водою зі сміттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі