четвер, 29 квітня 2021 00:36

Православна церква поверне собі українські лаври

Усі вітчизняні лаври належатимуть Православній церкві України. Переходитимуть поступово, каже глава ПЦУ, митрополит Епіфаній, 42 роки.

— Петиція про повернення лавр швидко зібрала потрібну кількість голосів на сайті президента, — говорить владика. — Але ми не маємо права зараз піднімати це питання і загострювати ситуацію. Бо Путін шукає приводу для збройного нападу. У майбутньому Господь створить умови і все вирішиться на нашу користь.

В Україні є три лаври: Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська. Усі належать Російській православній церкві в Україні.

— Керуються митрополитом Онуфрієм. Але є наміри перевести їх у пряме підпорядкування московському патріарху Кирилу, — говорить релігієзнавиця Людмила Филипович, 64 роки. — Якщо так станеться, то ніколи не зможемо їх повернути. Хіба силою.

Подобається, що Епіфаній не реалізує це питання поспіхом. Він відкритий. Готовий до діалогу. Однак його не хоче інша сторона. Російська церква — єдиний бастіон, що залишився у президента Росії Володимира Путіна в Україні. Глава ПЦУ розуміє, що силою перехід не організуєш. Усе потрібно відвойовувати поступово — і вплив, і громади.

Зараз ви читаєте новину «Православна церква поверне собі українські лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі