вівторок, 12 грудня 2017 05:31

Польща хоче бути в ролі жертви

9 грудня прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло подала у відставку. Її місце посів колишній міністр фінансів Матеуш Моравєцький. Одразу заявив, що стосунки з Україною варто будувати на історичній правді й не можна забувати "геноцид поляків на Волині".

— Польща приймає біженців з України, аби знизити напругу на східному фланзі Євросоюзу, — каже 49-річний Матеуш Моравєцький.

Глава політичного кабінету польського міністерства закордонних справ Ян Парис сказав, що Польща здатна дати собі раду і без України:

— Неправда, що існування України є необхідною умовою існування вільної Польщі. Вона існуватиме незалежно від того, що діється в українців.

В українському МЗС відреагували на заяви польських політиків. Українці рятують економіку Польщі, зазначив міністр закордонних справ Павло Клімкін:

— Я знаю про випадки, коли українцям пропонують більшу зарплатню, оскільки вони гнучкіші, дуже сфокусовані на тому, що роблять. То хто кого рятує? З нашими польськими друзями завжди розмовлятимемо як із друзями у всіх питаннях, включаючи питання нашої історичної пам'яті.

— Польща далі триматиме курс на стратегічне партнерство з Україною. Нинішні конфліктні ситуації — це не позиція цілої країни, — каже політолог Вадим Карасьов, 61 рік. — Новий прем'єр Моравєцький не був помічений в якихось анти­українських висловлюваннях. Думаю, акцентуватиме увагу на економічній співпраці.

Заява нового прем'єра щодо історичних подій на Волині (обопільні етнічні чистки українського й польського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Крайовою Армією 1943 року. Поляки вважають їх геноцидом свого населення. — ГПУ) свідчить, що Польща хоче бути в ролі жертви. І ще раз наголошує, що вони не приймають українську політику історичної пам'яті. Обом сторонам варто визнати: кожен народ має своїх героїв і гріхи. Жертви були з обох боків. Тож треба визнати провину, гарантувати гідне вшанування.

Матеуш Моравєцький помилково називає українців, які працюють у Польщі, біженцями. Насправді вони — трудові мігранти. Говорить це, аби Європа не змушувала Польщу приймати біженців зі Сходу. Але нашому МЗС було неправильно говорити, що українці рятують польську економіку. Адже постає питання, чому не лишаються рятувати українську?

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче бути в ролі жертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі