пʼятниця, 16 березня 2018 00:25

Півдня їздив безкоштовний автобус із Броварів до столиці

Автор: www.facebook.com
  За три рейси безкоштовний автобус перевіз 97 пасажирів
За три рейси безкоштовний автобус перевіз 97 пасажирів

"Громадський транспорт до Києва. Безкоштовно! Сідайте. Зупиняється на всіх зупинках", — оголошує в гучномовець чоловік у спортивній куртці. Вранці 12 березня він виглядає з автобуса на вул. Гагаріна у Броварах.

Броварчани Максим Польша, Максим Карпюк та Андрій Саук започаткували соціальний проект. Найняли автобус на 100 місць у автопарку №2 комунального підприємства "Київпастранс", щоб безкоштовно перевозив пасажирів із Броварів у Київ і назад. Мав їздити щодня із 6:00 до 9:00 та із 17:00 до 20:00. Витрати на нього мали покривати за рахунок донорських внесків та добровільних пожертв.

— Маршрутники постійно скаржаться на збитковість перевезень і підвищують ціну за проїзд. Ми хотіли вирахувати її реальну собівартість. І людям зробити приємне, — каже один із авторів проекту Андрій Саук, 37 років.

Перші три рейси безкоштовний автобус заповнений більше як наполовину. Біля водія прикріплена скринька добровільних пожертв. У ній здебільшого 5- і 10-гривневі купюри.

— Цей автобус буде популярним серед пенсіонерів. Вирішиться питання пільговиків, — каже пасажирка Анна Черненко, 26 років.

— На роботу добираюсь маршрутками за 14 гривень в один бік. Ще плюс по Києву. За день до півсотні набігає. На цьому автобусі економитиму 28 гривень щодня, — додає Олена Булах, 37 років.

— На Бровари, — кричить 48-річна блондинка у рожевій куртці біля станції метро Лісова, навпроти зупинки жовтих "Богданів". Працює диспетчером у приватній компанії приміських перевезень. Імені й фірму не називає.

— Активісти займаються дурницями, перевозять людей на халяву. А вигода яка? Це ж не рейсовий автобус. Вдруг чого, хто відповідатиме за людей — не понятно, — каже вона. Повіки підведені зеленим олівцем. — Сьогодні до Броварів курсують п'ять перевізників. У нас є дозволи, ми виграли тендер. Перевозимо маршрутками по місту пільговиків, бійці АТО їздять безкоштовно без обмежень.

— Безкоштовний автобус тут не курсуватиме. Всі стоянки зайняті й проплачені, — шепоче жінка в зеленому пальті. Не називається.

Увечері безкоштовний автобус має від'їжджати о 17:00, але його нема. Київпастранс не випустив — попри те, що гроші за оренду були сплачені наперед за вечірні рейси, кажуть організатори.

"Підприємство розірвало договір без пояснення причини. Мовляв, отримали дзвінки "зверху", і не хочуть проблем", — написав у "Фейсбук" депутат Броварської міської ради Сергій Іллюхін, 35 років. — За три рейси безкош­товний автобус перевіз 97 пасажирів. Проект зібрав 11 090 грн, 620 грн із них — це внесок пасажирів, 10 470 грн — пожертвування броварчан. Шукаємо надійного перевізника і безкоштовний автобус відновимо".

— Єдине, що ми вимагаємо, — не заважати ініціативам людей, які вірять, що альтернатива брудним і небезпечним маршруткам є, — додає Андрій Саук.

— Забезпечувати громадян комфортним громадським транспортом за доступною ціною — це завдання міської виконавчої влади. Але вона його не виконує в повній мірі. Тому люди самоорганізувались, — каже транспортний експерт Дмитро Беспалов, 33 роки.

— Київпастранс зробив демарш, бо відчуває загрозу в такій ініціативі. Адже в разі позитивного ефекту від броварського автобуса, кияни теж почнуть самоорганізовуватися. А це комунальне підприємство і так збиткове.

Організаторам броварського транспортного проекту закидають, що регулярні перевезення мають проходити певну процедуру. Бо так колись написав Кабмін. Але ці акти застаріли. Приватні компанії й гіпермаркети безкоштовно перевозять пасажирів по місту й у передмістя. При цьому не роздають квитків, і чиновники всіх рівнів мовчать. Не хочуть створювати соціальну напругу. Та й взагалі містом їздить купа перевізників-нелегалів і міська влада разом із Укртрансінспекцією кажуть, що безсилі з ними боротися.

69 028 осіб щодня їздять із міста Бровари і прилеглих населених пунктів у Київ і повертаються назад, згідно з дослідженням із маятникової міграції. Його 2015 року проводила столична влада в рамках співпраці зі Світовим банком.

28 гривень коштує квиток першого класу в електричці з Броварів до станції Київ-Пасажирський. Другого класу — 24 грн, третього — 15. Попуткою добратися зі столиці в Бровари можна за 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «Півдня їздив безкоштовний автобус із Броварів до столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі