вівторок, 30 липня 2019 00:00

Бджіл потруїли пестицидами

Зранку 19 липня у пасічника 60-річного Івана Войчука з села Романів під Луцьком загинули 8 сімей бджіл. Він переконаний — комахи отруїлися пестицидами, якими напередодні обробляли сусіднє поле.

— Мої вулики стоять за 50 метрів від поля, — каже чоловік. — Там ще з часів союзу вирощують ріпак, кукурудзу, соняшник. Власник підприємства Віталій Заремба завжди чимось їх обробляв, але бджоли не гинули. Хоч люди скаржилися на здоров'я, на вулиці багато хто помер від раку. А з 2017-го бджоли почали вмирати. Тоді пропало 12 сімей, зараз — 8.

Іван Войчук тримає бджіл 15 років, має 22 вулики. Звернувся до Держспоживслужби, попросив взяти аналізи ­рослин.

— Але Заремба блокував виїзди спеціалістів, вони взяли аналізи за три дні. За цей час пестициди випарувалися, вміст не підтвердили.

63-річний Віталій Заремба усе ­заперечує.

— Ми обробляли поля 4 липня — каже. — Тоді цвіту не було. Бджоли не могли літати. Попереджували сільську раду і всіх пасічників.

— Улітку бджоли масово гинуть лише від пестицидів, — переконаний еколог 51-річний Володимир Олексійчук. — Восени чи взимку помирають від хвороб або неналежного догляду. Однак довести справжню причину смерті важко, бо досліди дорогі. Той, хто розпилює отруту, порушує санітарні норми. Улітку рослини можна обробляти увечері або зранку, поки бджоли не літають. Санітарно-захисна зона — 300 метрів до населених пунктів і пасік.

Зараз ви читаєте новину «Бджіл потруїли пестицидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі