вівторок, 19 грудня 2017 00:15

"Загострилися хронічні хвороби, з'явилися нові"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW. 15minut org
  Представник Федеральної служби безпеки Росії після обшуку в домі активіста Ібраїма Османова та його сина Рустема в селі Урожайне Радянського району Криму 12 грудня. Рустема забрали до слідчого ізолятора, а потім відпустили
Представник Федеральної служби безпеки Росії після обшуку в домі активіста Ібраїма Османова та його сина Рустема в селі Урожайне Радянського району Криму 12 грудня. Рустема забрали до слідчого ізолятора, а потім відпустили

Родичі політв'язнів Кремля звернулися до президента

— За весь час утримання сина в тюрмі не маю жодної звістки від нього, — каже Ігор Гриб, батько 19-річного Павла Гриба, викраденого російськими спецслужбами в Білорусі. — Адвокати і консул передавали одне: ліки, яких він потребує — не отримує.

13 грудня громадське об'єднання родичів політв'язнів Кремля звернулося до президента України 52-річного Петра Порошенка з проханням допомогти звільнити їхніх рідних.

— Десятки полонених путінського режиму — в тюрмах Росії та окупованого Криму, — продовжує. — Скоро має відбутися обмін полоненими. Не знаємо, чи є наші родичі у списках. Нам дають суперечливу інформацію. Це приводить у відчай. Просимо президента зустрітися з нами та роз'яснити це. Політв'язнів постійно більшає. Зараз їх — понад 60. Це режисер Олег Сенцов, правозахисник Емір-Усейн Куку, журналісти Роман Сущенко, Дмитро Штибліков, Олексій Бесарабов, учасник АТО Євген Панов, фермер Володимир Балух, студент Павло Гриб та інші.

— Є дві категорії в'язнів Кремля. Бійці та мирні жителі на Донбасі й політв'язні, наші родичі, затримані у Криму, Росії та Білорусі. Держава не має погодженого списку політв'язнів, — додає брат 39-річного Євгена Панова й голова об'єднання родичів Ігор Котелянець. — Ми склали цей список. Знаємо, що вони не включені в перелік для обміну.

Кілька відомств нам допомагають. Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська оперативно реагує, коли погіршують умови в тюрмах Криму чи Росії. Звертається до колеги Тетяни Москалькової з Росії.

Консули в РФ домагаються зустрічей у тюрмах. Український консул у Москві Геннадій Брескаленко допомагає моєму брату в Лефортово у Москві (Євгена Панова затримали в Криму у серпні торік, звинуватили в диверсіях. — ГПУ). Брата повернули в Сімферопольське СІЗО. Там перебуває півтора року. Московський консул досі допомагає. Але жодна інституція не може сказати, яка позиція держави. Останніх політв'язнів випустили з Росії торік — Афанасьєва й Солошенка. (Геннадія Афанасьєва московський суд визнав "терористом Сенцова", а 74-річного Юрія Солошенка звинуватили в шпіонажі. 14 червня 2016-го повернулися в Україну після майже двох років полону. — ГПУ). Не говоримо про звільнення Умерова і Чийгоза, бо це робота Меджлісу кримських татар із президентом Туреччини. Кримськотатарських активістів Путін звільнив у листопаді таємним указом.

Цього року подали законопроект щодо захисту родин політв'язнів. Але не винесли на голосування. Кажуть, профільні комітети не переглянули. Усі розуміють, що це — великі гроші. Громадські організації шукають їх для нас у закордонних фондах. Та й вони не гумові. Найбільші витрати — адвокати й передачі. Вартість однієї сягає до 10–15 тисяч рублів (4–6 тис. грн. — ГПУ).

Із братом спілкувався торік у серпні через наших адвокатів, які приїздять із Москви до Сімферополя. Інколи фотографують його листи для нас. Ми публікуємо їх. Зараз його настрій набагато кращий, упевненіший.

Оксана Стогній — дружина ­політв'язня 41-річного Олексія Стогнія, засудженого до трьох із половиною років тюрми. Проходить у справі "кримських диверсантів". Його затримали 15 листопада 2016-го. Стогнія пов'язують із "диверсійною групою Штиблікова".

— Він у кримській ­тюрмі. Наші родини залишилися без годувальників, а діти — без батьківської опіки. Бачили обшуки, затримання. Молодша донька досі не знає, що сталося з батьком. Не можу їй пояснити, бо має слабку психіку. Весь час питає, коли тато повернеться. Чи пам'ятає про нас, чи знає, як сумуємо. Щодня здоров'я рідних погіршується. Загострилися хронічні хвороби, з'явилися нові. З чоловіком бачилися навесні. Після того переїхала до Києва. Він перебуває у виправній колонії в Керчі. Мав два побачення з батьками. Інколи дозволяють їм зателефонувати.

— Сина затримали 2014-го. Три роки і три місяці він у в'язниці, — каже Петро Вигівський. 34-річного Валентина Вигівського засудили "за шпигунство" до 11 років. Відбуває їх у російському Кірово-Чепецьку. — Він — із першої десятки українських політв'язнів. Уже пішла сьома. Ми мали надію на Конвенцію про повернення заручників. Дозволила б перевести наших рідних в Україну для відбування покарання. Але минулого місяця Росія відмовила.

Останній раз із сином говорили тиждень тому, коли отримав відмову на екстрадицію. Він — в одиночній камері, як особливо небезпечний для Росії. Перші сім-вісім місяців після затримання листів не було. З нього вичавлювали визнання вини. Як погодився, дозволили писати й перше побачення.

"Не раджу нікому їхати в Росію"

— Не раджу нікому їхати в Росію, Білорусь та інші країни, яким близька ідеологія РФ, — каже батько українського політв'язня Петро Вигівський. — Аби не поповнювати перелік родичів політв'язнів. Упевнений, що відомі не всі, чиїх рідних затримали в Росії. Багато хто боїться про це сказати, бо не знають, як. Звертайтеся до нас або правозахисників. Цим полегшите долю близьких.

Зараз ви читаєте новину «"Загострилися хронічні хвороби, з'явилися нові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі