пʼятниця, 26 січня 2018 05:30

"Нам треба вибороти країну. Росія нікуди не дінеться"

Автор: REUTERS
  На мосту Патона в Києві відбулася акція до Дня Соборності України. Дві колони учасників рухалися назустріч. Одна несла полотнище синього кольору, друга — ­жовтого. Зустрілися на мосту, утворивши великий український стяг
На мосту Патона в Києві відбулася акція до Дня Соборності України. Дві колони учасників рухалися назустріч. Одна несла полотнище синього кольору, друга — ­жовтого. Зустрілися на мосту, утворивши великий український стяг

У День Соборності 22 січня півтори тисячі людей утворили живий ланцюг на мосту Патона в Києві. На честь 99-ї річниці підписання Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Люди з розмальованими синьо-жовтою фарбою обличчями почали збиратися біля станції метро Дружби народів і Лівобережна о 7:30. За 40 хв. колони вирушають назустріч. З правого берега несуть синю стрічку, з лівого — жовту.

Автомобілі протяжно сигналять. У колоні йдуть двоє чоловіків у військовій формі.

— Це третя моя акція. Подобається єдність людей у такі моменти, — каже киянин 54-річний Владислав із позивним "Арчик". Довгі чорні вуса заклав за вухо. Просить говорити голосніше, бо недочуває після контузії.

За 20 хв. на мосту утворюється 30-метровий синьо-жовтий прапор. Дехто втирає сльози, обіймаються.

— У Київ переїхали з чоловіком із Харкова два тижні тому, — розповідає Ольга Малініна, 25 років. — Уперше відчула себе українкою 2014-го. Мій батько захищав місто від сєпарів (у квітні 2014 року проросійські сили захопили будівлю Харківської облдержадміністрації і намагалися проголосити Харківську народну республіку. Їм завадили спецпідрозділи МВС. — ГПУ). Я дивилася про це по телевізору й плакала.

Люди розбиваються на групи. Гріються чаєм із термосів.

— Нам треба вибороти країну. І завжди пам'ятати — Росія нікуди не дінеться. Мусимо мати сильну армію і економіку, — каже 61-річна Анжела Фрейберчук. Тримає плакат "1918–2018 — сто років поновлення незалежності". — Ми заплатили високу ціну за незалежність. Не забуду, як матері проводжали з Майдану хлопців на війну.

О шостій вечора майже 150 націоналістів зі всеукраїнського об'єднання "Свобода" шикуються на мосту Метро.

Їх вистачає до половини мосту, що веде з правого берега до столичного Гідропарку. Замикають акцію працівники поліції. Задля безпеки перекривають одну смугу.

— Ми зібралися, аби нагадати, що Україна — єдина. Українці мають усвідомити: лік нашої незалежності потрібно вести не від 1991 року, коли відбулося її відновлення, а від 22 січня 1918 року, коли її проголосила Українська Народна Республіка (Центральна Рада прийняла Четвертий універсал, що проголошував незалежність УНР від Росії. — ГПУ), — каже народний депутат-"свободівець" Юрій Іллєнко.

Учасникам роздають фаєри. Після півгодинної підготовки їх синхронно запалюють. Співають гімн України.

Зараз ви читаєте новину «"Нам треба вибороти країну. Росія нікуди не дінеться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі