пʼятниця, 12 січня 2018 05:45

Треба брати не менше тисячі гривень на день

Автор: Сергій Старостенко
  Вертеп колядує 7 січня о 16:00 на Софійській площі в центрі Києва. Пізніше на головній сцені музиканти, ведучі й артисти зіграли осучаснену п’єсу Миколи Гоголя ”Вечори на хуторі’’
Вертеп колядує 7 січня о 16:00 на Софійській площі в центрі Києва. Пізніше на головній сцені музиканти, ведучі й артисти зіграли осучаснену п’єсу Миколи Гоголя ”Вечори на хуторі’’

— Дітвора катається на ковзанах під дощем. І це — в січні. Я б теж спробувала, та боюсь, що ноги не витримають, — каже киянка 54-річна Тамара Павличук. Пригладжує промоклу під дрібним дощем шубу.

На столичній Контрактовій площі на ковзанці катаються близько 20 людей. Це одне з восьми місць відпочинку під час новорічно-різдвяних свят.

Прокат ковзанів у вихідні тут коштує 90 грн для дорослих і 70 грн для дітей.

— Цього року така погода, що рятують тільки різдвяні пісні, — говорить Олена Світлична, 38 років. — Торік були в Буковелі на Івано-Франківщині. Купа снігу, національний колорит, настрій новорічний. Але й потратилися — за тиждень спустили 15 тисяч гривень. 2018-й святкували на Софійській площі. Обійшлося у дві тисячі.

Біля Гостиного двору на Контрактовій установили намет цирку "Кобзов". Показують програму "Зимова казка". Квитки коштують від 150 до 400 грн. Дітям до 5 років вхід безкоштовний. "Усередині шатра — плюс 22 градуси", — написано на афіші.

У продуктових крамничках продають глінтвейн по 35 грн за склянку. Оладки з кленовим сиропом — по 20 грн. Імбирний та обліпиховий чай коштує 30 грн.

Фестиваль "Зимова країна" в Національному експоцентрі працює третій рік. 16 локацій — платні. Квиток, який дозволяє заходити всюди, коштує 799 грн.

У наметі крижаних скульптур близько півсотні відвідувачів стоять у черзі, щоб сфотографуватися біля фігур собак, зайців, вовків і триголових чудовиськ. Діти спускаються з 4-метрової гірки. Температуру до -5°C тут підтримують п'ятьма морозильними агрегатами. Надворі в цей час +4°C.

— Температуру удерживать трудно и затратно. Экспонаты большие, особенно 5-метровый красный дракон. Наши скульпторы работали 30 дней. Впервые в Украине лед сделали цветным по особой технологии, держим ее в секрете, — розповідає організатор 33-річний Володимир Бондаренко.

— Діти облюбували гірку, більше нікуди не хочуть, — каже 32-річна Аліна Лук'яницька. — На ВДНГ — дорого, треба брати не менше тисячі гривень на весь день. Крижаних скульптур мало. Якось були з чоловіком у російському Сургуті, то там посеред вулиці витесані цілі замки.

Найпопулярніша розвага в "Зимовій країні" — резиденція Діда Мороза. Коштує 110 грн. Квитки розбирають за кілька днів.

— Читаю листи дітей, разом складаємо обіцянки на рік. Один хлопчик обіцяв полагодити унітаз, який тато розбив, — говорить ельф Поштар, взутий у гакоподібні зелені чоботи. Його колеги грають із дітьми, проводять вікторини, кидають сніжки з вати.

У павільйон "Країна роботів" заходять переважно хлопці з татами. Шість роботів у новорічних шапках танцюють під різдвяну мелодію.

— Линии не обнаружены, помойте руки, — каже робот Дерев'яка 8-річному Максиму. Хлопець приклав долоню до рота машини, щоб передбачила майбутнє.

На Співочому полі, що неподалік Києво-Печерської лаври, проходить новорічний фестиваль "Льодовиковий період". Вхідний квиток коштує 50 грн. Тут пропонують покататися на гумових тюбах із пластикових гірок. Довжина дорослої — 70 м, дитячої — 30 м.

Відвідувачів закликають покататися на собачих упряжках по 400-метровій трасі. Запрягають двох тварин у повозки на колесах. Погонич регулює швидкість та допомагає собакам повертати.

Із повозки встає 24-річний Віктор Андрієвський.

— Спуск пологий, жодного адреналіну. Ця розвага більше підходить дітям, — каже.

"Зимова країна" на ВДНГ працюватиме до 14 січня, "Льодовиковий період" на Співочому полі — до 30-го. Ковзанка на Контрактовій діятиме до середини лютого.

Також кияни відпочивають на Софійській та Михайлівській площах, біля головної ялинки країни. У парку Шевченка працює ярмарок "Новорічні пригоди в Крижаному Королівстві". Культурно-мистецький проект "Містечко Санти" діє в Маріїнському парку. Фестиваль "Керол фест" проходить у Хрещатому парку біля арки Дружби народів.

500 гривень витратив Віктор Андрієвський на розваги під час фестивалю "Льодовиковий період" на Співочому полі.

— Купили з другом шашлик, медовуху і глінтвейн, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Треба брати не менше тисячі гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі