четвер, 12 квітня 2012 00:45

Литвин приїхав на похорон однопартійця з трьома охоронцями

Автор: фото: Юрій Сапожніков
  У вівторок о 13.20 із Трапезної церкви Києво-Печерської лаври в столиці виносять труну із тілом депутата Ігоря Головченка. Позаду ліворуч цивільна дружина Анастасія та донька Дар’я
У вівторок о 13.20 із Трапезної церкви Києво-Печерської лаври в столиці виносять труну із тілом депутата Ігоря Головченка. Позаду ліворуч цивільна дружина Анастасія та донька Дар’я

У вівторок, 10 квітня, близько 11.00 біля воріт Києво-Печерської лаври у столиці стоять шість охоронців.

— Нужно срочно найти, чья это машина. Или убрать ее отсюда, — каже один із них. Приставляє руку до рота, говорить у мікрофон в рукаві. Просить з'ясувати, кому належить "лада" з номерами АА1509МІ. — Нужно ее убрать и еще "Митцубиси Аутлендер".

За годину там має припаркуватися спікер Верховної Ради Володимир Литвин. У Трапезній церкві лаври відспівуватимуть нардепа з Народної партії 51-річного Ігоря Головченка. Він раптово помер у басейні фітнес-центру "5 елемент" у суботу. Мав хворе серце. Під час плавання у нього стався напад.

У дворі лаври в цей день відкрився Великодній ярмарок. Відвідувачі фотографують 2-метрове яйце, обліплене трояндами.

Трапезна церква — на реконструкції, обшита товстим целофаном. Зверху майже на куполі робітники стукають молотками. Біля входу жінка в хустці хвилин 15 підмітає сходи. Каже, згори летить сміття. Один з охоронців, які чергують на вулиці, знаходить виконроба. Той наказує будівельникам припинити роботи і злізти.

У храмі готуються до відспівування. Працівник лаври тягне з центру зали у кут престол з іконою. Посередині ставлять дві лавки, на які покладуть труну.

— Ми познайомилися у комітеті, там разом працювали, — каже депутат-"бютівець" 52-річний Анатолій Семинога. — У роботі був дуже активний, хоч знав, що хворий.

Близько 12.00 заносять труну. У храм заходять дочка 27-річна Дар'я Головченко та дружина Анастасія. Її підтримують під руки двоє чоловіків. Стають біля труни.

— У Игоря братьев нет, он один, — пошепки перемовляються дві жінки.

На службі близько сотні людей, тримають букети троянд або гвоздик. Прийшли однопартійці нардепи 65-річний Василь Шпак, Микола Шершун, 60 років, Микола Деркач, 62 роки, та 65-річна Катерина Ващук. Їм роздають по хустинці та свічці.

— Ми знайомі з Ігорем із 1978-го, разом на філософському вчилися, — розповідає однокурсник по Київському університету. Не називається. Він — із бородою, у джинсах і такій самій куртці. — Три роки тому святкували 25-річчя випуску, — у нього червоніють очі, відвертається. — Він ніколи не скаржився на здоров'я. І курив на зустрічі, як паровоз. Але ми всі курили, пили. Востаннє бачилися з Ігорем торік біля лаври.

До Трапезної періодично заходять іноземці з фотоапаратами.

— У нього дві доньки. Старша — від першого шлюбу, зараз у декреті. А молодшій Катерині 1,5 року, — каже 49-річна Лариса Лебеденко, знайома покійного.

За 5 хв. до завершення відспівування до храму заходить 55-річний Володимир Литвин із букетом червоних троянд. Спереду та позаду крокують троє охоронців.

Усіх запрошують на поховання в місто Кагарлик на Київщині. Спікер туди не їде.

— Ігор хотів, щоб його там поховали. Друга дружина в нього родом звідти, — уточнює Лариса Лебеденко. — Ми знали, що в нього хворе серце. 10 років тому робили операцію на судинах. На рибалку разом їздили. Раніше серйозно займався бізнесом. Потім пішов у Раду. Жив на Нивках. Неподалік озера є, то навіть узимку купався. У басейн ходив три-чотири рази на місяць. Гарно виглядав, останнім часом схуд. Кажуть, "швидка" приїхала за 20 хвилин, але було пізно.

Автомобіль-катафалк, автобус та два десятки автомобілів у супроводі Державтоінспекції їдуть на міський цвинтар Кагарлика. Біля паркану чергують міліціонери. Могила неподалік від центрального входу, там ставлять труну. Про покійного 5 хв. говорить однопартієць нардеп 50-річний Ігор Шаров. За ним чоловік середніх літ копає яму.

— Я з Ігорем познайомився 10 років тому, — каже отець Павло, який править службу на цвинтарі. — Він був дуже набожною людиною. Прислужував мені за алтарем, подавав свічки та кадило. Востаннє бачилися на Благовіщення, це в суботу зранку. Залишив у мене свій поминальник. Обіцяв прийти у неділю. А ввечері його не стало.

Ігор Головченко родом із Полтавщини. До 1990 року викладав у Полтавському кооперативному інституті, тепер — університет економіки і торгівлі.

— Його лекції студенти просто обожнювали. Філософію читав не за радянськими догмами, був новатором. Першим влаштував дискусії, змагання різних точок зору. З філософії і соціології мав кращу бібліотеку, ніж в університеті, — розповідає 55-річний Олексій Нестуля, ректор університету. — Він був амбітною людиною, мріяв про наукові ступені, кандидатську.

Батько забрав Ігоря на електромеханічний завод.

— Борис Іванович пішов до іншої жінки, коли Ігор був студентом. Але сином опікувався. На заводі Головченки фактично стали правою і лівою рукою генерального директора. Батько — заступником по виробництву, син налагоджував контакти із закордоном, — розповідає 81-річний Георгій Попков, колишній директор Полтавського електромеханічного заводу. — Потім Ігор захотів відкрити свій бізнес, виїхав до Одеси. Він ніби повторив долю батька. Той також помер молодим — спочатку інсульт, потім закупорка судин. Ігор, так як і батько, залишив дружину з дитиною. Жив цивільним шлюбом з іншою жінкою. Але старшою дочкою опікувався, вона вчилася у Києві, жила біля батька. Із ним ми говорили телефоном півтора місяця тому. Ніколи не вихвалявся, що народний депутат. Казав, мамі збирається купити нову квартиру.

Зараз ви читаєте новину «Литвин приїхав на похорон однопартійця з трьома охоронцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі