понеділок, 19 січня 2009 18:35

Черновецький має колекцію ікон за 500 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Відвідувачка торкається ікони, яка належить міському голові Києва Леоніду Черновецькому, у п’ятницю в приміщенні столичного Музею російського мистецтва. Ікони, виставлені Черновецьким, були розвішані на чотирьох стінах музейної зали
Відвідувачка торкається ікони, яка належить міському голові Києва Леоніду Черновецькому, у п’ятницю в приміщенні столичного Музею російського мистецтва. Ікони, виставлені Черновецьким, були розвішані на чотирьох стінах музейної зали

"Подивіться на Божу Матір — вона ж схожа на київську бабусю!" — каже столичний голова 57-річний Леонід Черновецький.

Нещодавно він відкрив у київському Музеї російського мистецтва на вул. Терещенківській виставку старовинних ікон із власної колекції.

— Тоді не було фотографій, ікони малювали зі звичайних людей. Ісус Христос — це київський, український дідусь. Коли я зранку молився, Господь Бог мені про це сказав, — продовжує мер.

У музеї виставили 24 ікони із приватної колекції Черновецького. Більшість датовані кінцем XVIII ст. Мер говорить, що ікони збирає з 1999 року.

— Тоді я ще не вірив у Бога, хоча знав, що він є. Але за комунізму через це в мене могли забрати партквиток і зняти з посади. За перші дві ікони віддав останні гроші, — розповідає він, торкаючись ікон "Богоматір із немовлям" і "Спаситель" кінця XVIII ст. — Вони безцінні — не знаю, чому власник продав їх. Пам"ятаю його, старий такий був, професор. Мабуть, потребував грошей. Далі ікони дарували різні люди з різних приводів. Купував ще в антикварних магазинах. Одні — по 50 тисяч доларів, інші — по 30, по 20 тисяч.

Зауважує, що на виставці представлені образи загальною вартістю понад півмільйона доларів.

— Скоріш за все, усю колекцію рано чи пізно подарую музею. Раджу всім до них торкнутися, перехреститися, — каже й хреститься. Підходить до однієї з ікон, цілує її.

— Может, мне какую-то бабушку обнять? — питає тихцем у помічниці. Вона підштовхує до мера наглядачку музею, 67-річну Надію Певну.

— Это — украинская Божья Матерь, — гучно оголошує Черновецький, обіймаючи жінку. Цікавиться, чи підняли їй зарплату. Надія Кузьмівна Певна червоніє, щось шепоче міському голові на вухо. Той киває і відпускає жінку.

Виставка ікон "Різдвяна" триватиме до 21 січня. Вхід — 5 грн, для дітей та пенсіонерів — безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький має колекцію ікон за 500 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі