четвер, 11 червня 2020 07:15

Безконтактні термометри можуть помилятися

В Україні безконтактно вимірюють температуру на входах у торговельні центри, залізничні вокзали, супермаркети, державні установи. Прилади часто показують занижену — 34–35°C, скаржаться люди.

— Треба знати, яку похибку допускає виробник. Якщо на градус, то пристрій не підходить. Допустиме відхилення на десяті, — каже заступник гендиректора держпідприємства "Полтавастандартметрологія" з метрології Андрій Черкашин, 55 років. — Зараз підприємства й установи використовують градусники, які змогли знайти. Та не всі годяться.

При визначенні температури має значення і людський фактор — як вимірювали та до якого місця підносили — лоба чи руки. Важко сказати, як правильніше. Це має вказувати виробник.

Впливати на дані може погода.

— Навесні було холодно й термометри давали низькі показники. Зараз спека, на нагрітій шкірі можуть показати всі 40 градусів. Аби уникнути помилки, треба в приміщенні почекати, доки шкіра набуде нормальної температури.

Безконтактні градусники на входах — це аби прикинути і відсіяти тих у кого точно висока температура. Я не довіряв би занадто таким приладам.

Спеціальні медичні термометри проходять повірку, додає Андрій Черкашин:

— Не в кожному місті її виконують. Новий градусник повинен пройти оцінку відповідності. У нас для цього є цілий відділ. На прилад наносять значок. За ним можна ідентифікувати, хто його зробив і хто відмітку поставив. А вже потім роблять повірку раз на рік.

Зараз ви читаєте новину «Безконтактні термометри можуть помилятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі