четвер, 05 серпня 2021 07:41

Білоруса Віталія Шишова знайшли повішеним

Автор: REUTERS
  Віталій Шишов був сиротою. В Україну переїхав торік разом з дівчиною Боженою. Допомагав білоруським біженцям з документами, роботою і житлом. Знав, що за ним стежать. За кілька днів до смерті просив друга подбати про кохану, якщо щось станеться
Віталій Шишов був сиротою. В Україну переїхав торік разом з дівчиною Боженою. Допомагав білоруським біженцям з документами, роботою і житлом. Знав, що за ним стежать. За кілька днів до смерті просив друга подбати про кохану, якщо щось станеться

Білоруса 26‑річного Віталія ШИШОВА знайшли повішеним вранці 3 серпня в лісовому масиві у Святошинському районі Києва. Був головою громадської організації "Білоруський дім в Україні".

Напередодні вийшов із дому на вул. Бударіна на ранкову пробіжку і зник, не відповідав на дзвінки. Його дівчина Божена Жолудь із друзями почали пошуки. О 15:18 звернулися в поліцію. Приїхала слідчо-оперативна група, кінологи. Пізніше долучилися бійці Національної гвардії та волонтери.

— Прочісували лісову територію до десятої вечора. Вона велика й важкопрохідна. Потім вирішили відновити пошук із п'ятої ранку наступного дня, — розповідає голова Національної поліції Ігор Клименко, 48 років.

Шишова знайшли близько 7:40. На тілі виявили тілесні ушкодження. Телефон лежав на землі. Мотузка була прив'язана до гілки на висоті 3,8 м.

— Зріст Віталія 1,85 метра. Поряд валялися три пеньки — два заввишки по 50 сантиметрів і один – 60. На останньому є слід. Вивчаємо, кому належить, — продовжує Клименко. — На тілі загиблого є садна — шкіра здерта на носі, лівому коліні, грудях. Є невелика потертість на верхній частині губи. Ці ознаки характерні для разового падіння, за словами експертів. Інформації про переломи немає.

Розглядаємо дві версії — самогубство або умисне вбивство з імітуванням самогубства. Під час розслідування можуть з'явитися нові дані. Опитаємо свідків, подивимося записи з камер, пройдуть слідчі експерименти та експертизи.

Вивчаємо життя Шишова і його діяльність.

Віталій Шишов — сирота. Працював у ІТ-сфері. Виступав проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. В Україну з дівчиною переїхав торік із міста Річиця.

У Києві з однодумцями організував громадську організацію, що допомагала білоруським біженцям із документами, роботою й житлом.

У червні Шишов почав збирати інформацію про білоруських силовиків, які таємно працюють за межами країни, за даними телеграм-каналу "Нехта".

— Він перевіряв біографії білорусів, які в'їжджали в Україну, — розповідає колега загиблого з "Білоруського дому" Юрій Щучко. — Працівники українських спецслужб у негласних бесідах попереджали, що агентура Комітету держ­без­пеки Білорусі тут є. І її більшає за рахунок біженців, яких неможливо контролювати. Ми знали, що на нас полюють.

У Віталія було погане передчуття. Минулого тижня по телефону сказав: "Якщо що — подбаєш про Божену". Підозрюю, вбивство скоїли спецслужби КГБ або служби спецоперацій.

— Прямих погроз не було. Але за ним слідкували. Не скаржився, лише став обережніший, — каже Божена Жолудь. — Не помічала нічого дивного у його поведінці. Жодних поганих думок не було. Він не міг вчинити самогубство. Ми мали спільні плани на майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Білоруса Віталія Шишова знайшли повішеним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі