четвер, 04 січня 2018 06:11

"Бандерівці боролися проти ворогів. Це я й хочу пояснити своїм дітям"

Автор: REUTERS
  Марш, присвячений 109-й річниці з дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери, пройшов центральними вулицями Києва 1 січня. Учасники несли запалені факели. Вигукували патріотичні гасла
Марш, присвячений 109-й річниці з дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери, пройшов центральними вулицями Києва 1 січня. Учасники несли запалені факели. Вигукували патріотичні гасла

Увечері 2 січня у Києві майже тисяча людей пройшли центром міста зі смолоскипами. Ходу присвятили 109-й річниці з дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Представники "Правого сектора", ВО "Свобода" та Національного корпусу почали збиратися о 17:00 у парку Тараса Шевченка.

— Сьогодні людей менше, ніж торік, — каже киянин Віталій Малик, 50 років. — Але можна зрозуміти — раніше на факельний рух приїжджали з усієї України. Тут і по 15 тисяч націоналістів ходило. Особливо багато зі сходу та півдня України. Два роки тому важко було уявити цей марш у Слов'янську чи Бахмуті на Донеччині. А тепер вони проводять такі акції.

Колона вирушає о 18:30. Попереду дівчина несе написаний олійними фарбами портрет Степана Бандери. Першими факели підпалюють чотирьом дітям. Ті йдуть перед банером "За славу героїв, за майбутнє дітей!".

— Мої діти знають, хто такий Бандера. Я їх привів сюди, хоча це не дитяче свято. Але він не боявся брати відповідальність. Бандерівці боролися проти ворогів і ніколи не здавалися. Це я й хочу пояснити своїм дітям, — розповідає "свободівець", колишній нардеп Юрій Сиротюк, 41 рік.

Люди скандують: "Слава Україні! Героям Слава!", "ОУН-УПА — всесвітнє визнання!", "Одна, єдина, соборна Україна!", "Разом — і до кінця!"

Хода спускається до Бессарабської площі та Хрещатика. Вулицю затягує їдким димом. Поліція супроводжує учасників, розчищає дорогу та замикає колону.

За 30 хв. марш зупиняється на проїжджій частині на майдані Незалежності. З автомобіля з колонками роблять імпровізовану сцену.

— Жодна революція у країні не відбулася без націоналістів. Ми показуватимемо владі, що ми їх контролюємо. Україні потрібна влада, яка захищатиме національні інтереси, а не свій бізнес, — каже нардеп-"свободівець" Андрій Іллєнко, 30 років.

За маршем ідуть четверо чоловіків. Збирають дерев'яні держаки факелів, які активісти повикидали в урни.

— Хороше дерево, можна з нього щось виточити або на дрова підуть. Ми за собою прибираємо. На марші не підірвали жодної петарди, учасники використовували лише фаєри і факели, — кажуть.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині.

Був одним з ідеологів українського націоналістичного руху. З 1940‑го очолював Організацію українських націоналістів. За його ініціативи у Львові 1941 року проголосили відновлення Української держави, згодом створили Українську повстанську армію. Бандеру вбив агент КДБ Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року в німецькому Мюнхені. Вистрілив в обличчя зі спеціального пістолета струменем розчину ціанистого калію.

В Україні відбулися 57 масових заходів на честь річниці з дня народження Степана Бандери.

П'ять цитат Степана Бандери

Комунізм цілком противний духові української нації.

В усякій боротьбі й в усякій розумній політиці сенс полягає в тому, щоб, жертвуючи малим, здобути головну мету. Що більша мета, що тяжче змагання — то більші бувають жертви.

З москалями нема спільної мови.

Віра найбільше скріплює сили душі.

Наша перемога — це здійснення нашої ідеї. Наш обов'язок — зробити самим найбільше, скільки стане сил, одночасно докласти ­старань, щоб й інші робили якнайбільше.

Зараз ви читаєте новину «"Бандерівці боролися проти ворогів. Це я й хочу пояснити своїм дітям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі