четвер, 11 жовтня 2012 06:00

Анастасія Козлова в літаку народила третю дочку

Після 25 хв. польоту на борту літака Сімферополь — Москва москвичка Анастасія Козлова, 29 років, попросила допомоги в бортпровідників. Сказала, що вона на сьомому місяці вагітності, в неї відійшли води. Коли стюардеса Марина Серебрякова оглянула вагітну, вже показалася голівка дитини. Командир екіпажу звернувся до пасажирів: "Просьба подойти к кабине пилота тех, кто имеет медицинское образование".

У літаку половина пасажирів спали. Москвич Геннадій Акєєв, 25 років, розштовхав свою подругу Софію Бірюкову, 23 роки, яка дрімала біля вікна.

— Іди, там викликають медпрацівників. А ти ж дитячий масажист. Впораєшся.

Софія пішла у хвіст літака. Стюарти звільнили свою кімнатку. Завісилися пледами й зачинили двері до туалетів, щоб ніхто не ходив. Під спину породіллі поклали всі пледи й подушечки, які були в салоні.

Пологи були стрімкими. Пілот запросив термінову посадку.

— Диспетчерську команду, що в нашому аеропорту екстрено сідатиме літак Сімферополь — Москва, ми отримали о 20.07, — каже гендиректор міжнародного Харківського аеропорту Володимир Васильченко, 52 роки. — Нам пояснили, що жінка на борту ось-ось народить. Ми викликали "швидку" й вислали на поле свою бригаду лікарів.

Близько 20.30 "Айрбас-320" приземлився під проливним дощем. Першими до літака зайшли прикордонники й митники. І вже після них — лікарі.

— Такий порядок. Ми не можемо порушувати інструкцію міжнародного рейсу, — пояснює Іван Симонов, заступник гендиректора аеропорту. — У той час дитинка вже народилася.

— Крохотная девочка появилась на свет именно в те мгновения, когда самолет был примерно в 20-30 метрах от земли, — згадує пасажир аеробусу журналіст газети "Русская мысль" Володимир Захватов, 56 років. — Я стоял в проходе и все видел. Ребенок на 29-й неделе родился чуть больше килограмма, уже не дышал. Москвичка Софья, впервые в жизни принимавшая эти роды, ртом отсосала в умирающего ребенка слизь из ротика и носика, потом сделала искусственное дыхание. Малышка зашевелилась, задышала и тихонько заплакала. Я видел своими глазами, как Софья, стоя на коленях у лежащей на полу салона женщины, принимала на свои руки ребенка, потом реанимировала новорожденную девочку. А в эту минуту наш самолет, 100-тонная махина, словно пушинка коснулся посадочной полосы.

Лікарі "швидкої" провели в літаку півгодини, перерізали пуповину.

— Я хочу, щоб її назвали Варварою, — усміхнулася породілля.

Пасажири весь час залишалися на своїх місцях. Жінки плакали. Чоловіки збирали гроші на пелюшки. Люди давали по 500 російських рублів — це 128 грн, хтось поклав $100.

Анастасію Козлову відвезли до неонатального центру — Харківського пологового будинку №5 на вул. Малиновського.

— Она не хочет никого видеть, — каже головний лікар Нана Пасішвілі, 63 роки. — Обе чувствуют себя хорошо. Больше ничего не скажу, идите отсюда!

Анастасія — громадянка Росії, родом із Сімферополя. Летіла в Москву сама. У Шереметьєво її мав зустрічати свекор. Тепер до Харкова має прилетіти її чоловік. У Москві в породіллі — ще дві дочки.

До Софії Бірюкової, яка приймала пологи, дзвонили декілька російських політиків. Казали, проситимуть, щоб президент Володимир Путін нагородив її орденом — за врятоване життя.

У свідоцтві про народження Варвари у графі "місце народження" напишуть — "уроженка Сімферополя". Якщо дитина народилася в повітрі, її приписують до міста, звідки літак піднімався.

Зараз ви читаєте новину «Анастасія Козлова в літаку народила третю дочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі