пʼятниця, 10 лютого 2012 12:04

На прикрасу Кісткосховища пішло 40 000 людських скелетів
7

Фото: фото: Ольга ШВЕД

Львів'яни Андрій та Тетяна Заблоцькі недавно повернулися із подорожі Чехією. Три дні відпочивали у столиці Празі, на один день з'їздили на екскурсію у пам'ятку архітектури ЮНЕСКО - Кісткосховище.

Кісткосховище знаходиться  в передмісті чеського міста Кутна Гора. Це готична каплиця , обздоблена людськими черепами і кістками. На прикрасу каплиці пішло близько 40 000 людських скелетів.

До містечка Кутна Гора із будь-якого автобусного та залізничного вокзалу щодвігодини відправляється транспорт. Їхати не більше години. У місті скрізь є вказівники до "Костніци" - так по чеськи звучить Кісткосховище. Із центру до костьолу можна дійти пішки. Працює щодня з 9 до 18 години. Квиток коштує 50 чеських крон.

"Моторошне місце — ділиться враженнями Тетяна Заблоцька. - Було навіть якось незручно фотографуватися біля кісток. Видно, ще деякі людські черепи були зовсім маленькі – дитячі. А деякі були із дірками від куль, проломлені важкими предметами, відсутніми зубами. Вразив герб із різних людських кісток, а найбільше було стегнових і тазобедренних".

Костьол невеликого розміру, по чотирьох кутах розташовані піраміди кісток та черепів. З середини стелі звисає величезний кістяний канделябр, зроблених із усіх видів людських кісток та черепів. В правому кутку - великий фамільний герб Шварценбергів, колишніх власників, і підпис майстра Ринта , зроблений також з кісток.

У касі музею можна придбати екскурсійні книги, сувеніри, магнітики та горнятка у формі черепів.

Кістки обробили розчином хлору

У XIII столітті на місці костелу знаходилося кладовище, на якому були поховані 30 000 померлих від чуми та власною смертю людей. У XV ст. тут почали будувати монастир. Під час робіт останки витягували.

За легендою, на кладовищі була розсипана священна земля з Єрусалиму, тому ченці вирішили кістки зберегти. Один напівсліпий чернець склав з людських скелетів шість пірамід, не скріпляючи їх якими-небудь склеювальними речовинами.

У XIX ст. дві піраміди розібрав майстер Франтішек Ринт, якого найняли тодішні власники костьолу Шварценберги. Він обробив кістки розчином хлору і використовував їх для облаштування внутрішнього інтер'єру костелу. Працівники музею кажуть, що дві кістяні піраміди уже осіли — кістки розсипаються в прах. Їх не можна реставрувати. Через три століття від Кісткосховища залишиться тілька купа пороху.

Зараз ви читаєте новину «На прикрасу Кісткосховища пішло 40 000 людських скелетів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі