вівторок, 05 липня 2022 12:01

Як працює туристична сфера в Україні під час війни
8

В Україні триває повномасштабна війна і про звичний розпорядок літнього відпочинку годі й мріяти. Понад 10 млн людей виїхали зі своїх міст через вторгнення країни-агресорки Росії. Частина українських жінок із дітьми перебувають за кордоном – у сусідніх країнах, чоловіки залишились в Україні. Тож навіть для тих родин, які мають фінансову можливість поїхати на море – це стає доволі проблематичним.

Проте турагенції, виходячи з нових реалій життя українців, пропонують оптимальні варіанти подорожей.

Полетіти в Європу й Азію на відпочинок можна тепер із країн, що межують з Україною – з Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Словаччини. Там зараз перебувають найбільше українських біженців, окрім того, з Києва та Львова налагодили постійне залізничне сполучення.

Також ті українці, які хочуть трохи перепочити від важких реалій і виїхати на відпочинок за кордон, можуть знайти пропозиції автобусних подорожей. Такі тури їдуть з України, проїжджаючи кілька європейських країн. Прямують до сусідньої Болгарії, інших країн Балкан, а також до популярних європейських курортів.

Яка зараз ситуація в туристичній сфері

Про те, яка зараз ситуація з подорожами для українців, і чи можна сказати, що туристична сфера тримається на плаву – Gazeta.ua розпитали Ігоря Голубаху, голову асоціації Туроператорів України.

Фахівець зазначив – зараз неможливо прорахувати, яких саме збитків зазнала туристична сфера через повномасштабне вторгнення країни-агресорки Росії.

"На сьогодні складно зрозуміти, скільки турагенцій закрили, не функціонує. Більшість туроператорів працюють віддалено. Лише ті, хто замовляє чартерні рейси, бронює автобусні тури – частково працюють в офісах. До того, щоби галузь почала ритмічно, системно працювати, ще довго чекати. По-перше, повинна закінчитися війна, настати безпека повітряна. Зокрема безпека має бути й психологічна для українців", – прокоментував експерт.

Він розповів, що ті українці, які можуть собі дозволити відпочити влітку 2022 року, користуються нагодою і замовляють тури у вітчизняних операторів. Тим самим вони підтримують сферу, яка переживає складні часи.

"Бажання якось відволіктися від психологічних і моральних тяготінь, які є в українців під час війни – трохи посилилося в літню спеку. Дехто починає замовляти, бронювати відпочинок як закордон, так і в Україні. Туроператори, турагенти підлаштовуються під нові реалії, роблять тури. Якщо казати про Україну, то перевагу все-таки мають самостійні замовлення клієнтів. Українці напряму замовляють готелі, пансіонати, санаторії. Часто це ближче до водойм, популярні Карпати", – розповів фахівець.

Українці напряму замовляють готелі, пансіонати, санаторії. Часто це ближче до водойм, популярні Карпати

Прямуючи за кордон, українці більше користуються пропозиціями агенцій. Це можуть бути пакетні тури з чартерним перельотом із сусідньої держави чи автобусний тур з України.

"Туроператори почали ще місяць тому замовляти місця на рейсах зі столиць держав, що межують з Україною. Це Румунія, Польща, Молдова, Угорщина, Словаччина. Тут є великі можливості для українців, які можуть дозволити собі поїхати відпочити за кордон. Хто має кошти й потребує перепочинку, жінки з дітьми, які зараз за кордоном або в Україні – можуть із міст сусідніх держав дістатися на всі популярні напрямки. Для українців улітку це здебільшого Греція, Туреччина, Єгипет.

Важкувато людям їхати понад 30 годин автобусом до популярних курортів

Щоправда, є проблема, яка напружує людей, як добратися до цих міст: в Лодзь, Варшаву, Будапешт, Констанцу. Для таких клієнтів є інша пропозиція – автобусні тури. Часто вони прямують до найближчої Болгарії. Деякі оператори роблять у Грецію і Туреччину. Їдуть автобусним маршрутом з України через інші країни. Це тяжкувати людям їхати понад 30 годин автобусом до популярних курортів. Та оператори пропонують переваги – зупинки в транзитних країнах на ночівлю, щоби люди могли перепочити", – прокоментував експерт.

Чи підвищуватимуть ціни лоукости?

Кілька днів тому ірландська авіакомпанія Ryanair, яка до війни була популярна в Україні та спеціалізується на дешевих рейсах, зробила офіційну заяву про здорожчання квитків. У заяві йдеться, що протягом кількох років вартість квитків може зрости на 50%. Проте експерт заявив, що така політика компанії давно була прогнозована.

"Зміна цін на лоукостах була очікувана. В періоди пандемії коронавірусу ці аероперевізники отримали велику кількість збитків. Зараз шукають шляхи, як не збанкрутувати, виконати зобов'язання перед туристами. Вже приймали ряд змін. Розпочинаючи від того, що спочатку скоротили штат льотчиків. Потім зрозуміли, що це помилка – почали повертати їх. Потім почалися в них забастовки льотного персоналу. Шукали домовленості з ними. Тож ті негаразди, які були викликані пандемією, зараз ще мають наслідки. Затруднюється ситуація зокрема і воєнним станом в Україні, напругою, яка підвищує ціни на нафтопродукти. Все це вимушує авіакомпанії шукати шляхи того, як вистояти в цей лихий час – підвищують ціну на квитки", – розповів фахівець.

Зміна цін на лоукостах була очікувана. В періоди пандемії коронавірусу ці аероперевізники отримали велику кількість збитків

Експерт впевнений - здорожчання квитків Ryanair навряд чи вплине на ціни інших авіаперевізників.

"Головне, що їхня сама модель побудови бізнесу, велика конкуренція, яка є між лоукост-компаніями на різних напрямках – вона не дозволить їм різко підняти ціни. На певних тарифах підвищуватимуть, добиратимуть додатковими послугами, але не робитимуть високі недоступні ціни. Зокрема для українців", – розповів фахівець.

Заява про здорожчання Ryanair не вплине на ринок

Про те, що офіційна заява щодо здорожчання польотів Ryanair не вплине на інших європейських лоукостерів розповів Gazeta.ua і Максим Дереза, віцепрезидент Асоціації турагенцій України.

"Ryanair – великий ірландський лоукост, який оперує по Європі, охоплює багато напрямків, багато країн. У них є окрема цінова політика. Цінова політика лоукоста це дешевий квиток. Вони не платять ніяким системам, продажі йдуть через їхні сайти. Мають парк одного типу літаків. Беруть однакові літаки, бо їх обслуговувати дешевше, вигідніше обходяться для них запчастини. Натомість роблять платними всі сервіси. Заробляють на додаткових послугах. Так, сам квиток можна купити за 10-15 євро, але вибір місця – коштує грошей, онлайн реєстрація і багаж – оплачуються окремо. Таким чином у них виходить певна економіка. Не думаю, що Ryanair вийде з лоукоста. Найімовірніше, здорожчання пального й інших послуг можуть загалом вплинути на їхню цінову політику. Але це навряд чи виведе їх в інший формат співпраці й продажу квитків. Заявлене підняття ціни з 40 на 60 євро – це здорожчання квитка за рахунок якихось послуг. Але політика залишиться незмінною", – розповів експерт.

Але в Європі в Ryanair багато конкурентів на ринку лоукост-перевезень

"У Європі багато різних авіакомпаній. Це в нас, коли на ринок зайшов Ryanair – ми так його чекали, лобіювали, дали спецумови. Для України це важливо, щоби до нас заходили нові авіакомпанії, щоби Україна відкривала ширше свої двері. Але в Європі в Ryanair багато конкурентів на ринку лоукост-перевезень. Крім того, що вони конкурують із класичними авіакомпаніями, також конкурують у своєму сегменті лоукоста – це й британський EasyJet, і угорський Wizzair. Також багато європейських лоукостів, про які ми навіть не чули. Раніше українці ними не цікавились – їх не знали. Але якщо зараз зайти на сайти-агрегатори й подивитись, хто літає з сусідніх країн – їх там багато. Ryanair працює на ринку. Якщо ціновою політикою виб'ється з конкурентного поля – його звідти видавлюватимуть. Не думаю, що він віддасть свої напрямки й позиції за рахунок підняття цін. Якщо зараз українці хочуть летіти на відпочинок – хай моніторять, яка авіакомпанія летить з того міста, де вони перебувають. У різних містах Європи безліч авіакомпаній, точно не лише Ryanair", - наголосив фахівець.

В Україні перельоти відновляться, лише коли буде гарантована безпека

На другий місяць повномасштабного вторгнення країни-агресорки Росії лоукости, які були на українському ринку влаштували розпродаж квитків. Їх продавали з Києва, Львова, Одеси до різних європейських країн на літні місяці 2022 та осінь. Попри невтішні прогнози квитки тоді розібрали за добу. Звісно, скористатися ними зараз не зможуть - у кращому випадку авіакомпанії повернуть кошти на кредитний рахунок.

В Україні небо не відкриють доти, доки воно не буде цілковито безпечне.

"В Україні зараз не літають ніякі авіакомпанії – і коли вони полетять також невідомо. Цього не знає ніхто. Може бути за рік або два. Громадянська авіація полетить самою останньою. Спершу окупантів виженуть. Доки не буде підписана юридична гарантія того, що українське небо безпечне – ніяка авіакомпанія в Україні не полетить. Навіть після того, як окупантів виженуть з України – це не впливає на безпеку в небі. Може прилетіти ракета і збити пасажирській літак. Тому ніяка авіакомпанія в Україну не зайде, доки не буде юридично зафіксована безпека й мир. Україні зараз треба забути про квитки, авіакомпанії, доки не відновиться мир в нашій країні", – наголосив Максим Дереза.

Ніяка авіакомпанія в Україну не зайде, доки не буде юридично зафіксована безпека й мир

Які варіанти лоукостів із сусідніх країн можна обрати українцям

Попри те, що квитки на Ryanair планують піднімати - досі компанія входить у топ найдешевших перевізників Європи. Основними конкурентами є Wizzair - угорська авіакомпанія та турецький Pegasus. Квитки на рейси лоукостів із сусідніх країн: Польщі, Молдови, Угорщини – можна придбати від € 7-9 в один бік.

Європейські лоукости пропонують вигідні пропозиції
Фото: Скріншот
Європейські лоукости пропонують вигідні пропозиції
Європейські лоукости пропонують вигідні пропозиції
Європейські лоукости пропонують вигідні пропозиції
Європейські лоукости пропонують вигідні пропозиції

До того ж, у сусідніх країнах є свої перевізники, які забезпечують недорогі авіарейси.

Так, у Румунії є TAROM або Romanian Air Transport - національний авіаперевізник, найбільша та найстаріша авіакомпанія країни. Основний аеропорт авіакомпанії – Міжнародний аеропорт ім. Анрі Коанди в Отопені, за 16 км на північ від Бухареста. Також із Румунії літає Blue Air та Animawings, яка спеціалізується на чартерних перевезеннях.

У Молдові можна обрати квитки на HiSky та Air Moldova.

У Польщі літають топові лоукости, а також місцева авіакомпанія LOT.

В Іспанії однією з найдешевших є Volotea Airlines. Однак, вигідні пропозиції можна знайти лише на перельоти всередині країни. Так, скажімо, за кілька євро можна дістатися з Мадрида до Барселони чи Валенсії.

У Великій Британії – EasyJet Airline Company Limited. Це лоукост, який знають у світі. Конкурентний у своєму сегменті, має хорошу репутацію.

Для того, щоби порівняти ціни і знайти вигідні пропозиції краще користуватись офіційними сайтами компаній. Сайти-агрегатори не несуть відповідальності за труднощі, що можуть виникнути з квитками на літак.

В Україні триває сезон цвітіння червоної рути. Туроператори підбирають спеціальні маршрути в українських Карпатах, щоби туристи могли помилуватись легендарною квіткою. Де шукати квітку, про яку всі чули, але не всі бачили - читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як працює туристична сфера в Україні під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі