середа, 11 липня 2007 20:25
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Даровані коні

 

Завжди більше подобалося дарувати подарунки, ніж отримувати. Бо мені ніхто не подарує, чого я найдужче хочу. Навіть найближчі родичі не умовлять цьоцю Тофілю знайти для мене на горищі дідів ковальський молот. Мрію про нього, відколи діда не стало. А всі думають, що я жартую.

Друзям дарую те, що сама хотіла б мати, крім дідового молота. Хоч дарованому коневі в зуби не дивляться, інколи відчуваю, що подарунки мої ні в тин ні в ворота.

Коли з сім"єю вперше приїхала відпочивати на озеро Світязь, мені страшенно сподобалися лучани, на дачі в яких ми гостювали. А ще — їхнє подвір"я зі стилізованою під чумацький віз лавою.

Захотілося зробити їм щось приємне. У Шацьку на базарі продавали курчат. Я купила п"ятьох і повезла дарувати. За два тижні ми поїхали додому. Господарі на дачі бували наїздами. Тож до осені мусили влаштовувати при курчатах вахту. Потім везли їх у причепі свого "жигуля" до Луцька, де обдарували пернатою живністю знайомого мешканця приватного сектору.

Я купила п"ятьох курчат

Наступного року, зрозумівши, що господареві подобається прикрашати обійстя різною етнічною екзотикою, я почала думати про свій внесок в інтер"єр. Якось на затоці побачила угрузле в пісок металеве колесо, іржаве й фактурне. За трудового життя воно, мабуть, виконувало якусь дуже важливу функцію, інакше не було б таке важелезне. Шпортаючись об болотяні купини, поперла трофей до хати, де гордо бебехнула його до ніг господаря й витерла рукою мокре чоло.

Розпитавши, де я його знайшла, Іван Миколайович пояснив, що такі штукенції місцеві рибалки використовують замість якорів. І це колесо комусь належить.

Повертати поцуплений трофей на місце я не мала сил. Колесо досі сором"язливо ховається під возом. Щороку, побачивши його, відводжу погляд.

Зараз ви читаєте новину «Даровані коні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі