вівторок, 17 березня 2020 11:09

За хабарі вигнали 6 членів Міжнародного олімпійського комітету

За хабарі вигнали 6 членів Міжнародного олімпійського комітету

17 березня 1999 року шістьох членів виконкому Міжнародного олімпійського комітету було відправлено у відставку. Причина - хабарі, які вони брали за вибір столиці зимової Олімпіади-2002. Виявилося, що в Міжнародному олімпійському комітеті (МОК) засідають хабарники. Хабарі в МОК брали вже як мінімум 10 років.

Президент Міжнародного олімпійського комітету 79-річний Хуан Антоніо Самаранч був близький до відставки. Правда, він намагався зберігати спокій.
- Оскільки зараз у МОК проблеми, я відчуваю, що мій обов'язок більш ніж будь-коли полягає в тому, щоб залишатися на чолі МОК.

Однак авторитет Самаранча був на нульовій позначці. Але ж до останнього часу будь-яка критика Самаранча всередині МОК була просто неможливою: президента занадто боялися. Тоді ж із вимогою відставки Самаранча виступали не тільки журналісти й олімпійські чемпіони, а й олімпійські чиновники з Америки, Канади та Австралії. А все тому, що Самаранч і керівництво МОК у цілому надто довго ігнорували чутки про надмірне користолюбство деяких членів комітету. А коли чутки обернулися фактами, було вже пізно.

Скандал, що почався в листопаді 1998 року, серйозно скомпрометував олімпійський рух. Можливо, ще й через те, що хабародавцями виявилися люди, які пишаються своїми суворими моральними принципами, - мормони з американського штату Юта.

Олімпійські ігри, на відміну від "Титаніка", дуже подобалися мормонам

Історія боротьби міста Солт-Лейк-Сіті (штат Юта, США) за право приймати Олімпійські ігри налічувала багато років. Це столиця американських мормонів (70% жителів сповідують цю релігію). Головна визначна пам'ятка Солт-Лейк-Сіті, відомого також як Місто святих, - храм мормонів. На підступах до нього туристів оточують проповідники в білосніжних сорочках, застебнутих на всі гудзики, і з жаром переконують у перевагах мормонського вчення і способу життя.

Однак спортивне щастя довго відверталося від мормонів і прийшло тільки 1995 року, коли МОК нарешті ухвалив рішення про те, що зимові ігри 2002 року відбудуться в Солт-Лейк-Сіті. Радості жителів міста не було меж. Оргкомітет ігор вважав, що кращої реклами для міста, а заодно і для релігії його жителів просто не придумати. Нарешті Церква святих останніх днів отримає світове визнання!

Утім, скептики стверджували, що місто мормонів - не найкраще місце для спортивного свята. Звичайно, злочинність тут мало не найнижча в США. Але, з іншого боку, гості Олімпіади, зіткнуться з проблемами, бо в Юті заборонено лотереї та будь-які азартні розваги. Фільм "Титанік" здався мормонам недостатньо пристойним і був підданий цензурі: з нього вирізали кілька любовних сцен, які могли б негативно вплинути на молодь.

Але Олімпійські ігри, на відміну від "Титаніка", дуже подобалися мормонам. Так подобалися, що заради них вони пішли на серйозне порушення власних моральних принципів.

Злочинний задум визрів у оргкомітету ігор в Солт-Лейк-Сіті 1991 року, коли місто було учетверте відкинуто МОК (переміг Нагано). Тут оргкомітет і вирішив забезпечити перемогу будь-якою ціною.

Американці були переконані, що японці-переможці просто купили МОК.

Мормони (а їх в оргкомітеті Солт-Лейк-Сіті більшість) швидко зрозуміли, що успіх залежить від того, на чий бік стануть африканські члени МОК. Хоча голосування в комітеті таємне, всім відомо, що представники Чорного континенту виступають єдиним фронтом.

Оргкомітет ігор годував, поїв, катав на літаках і на вищому рівні задовольняв найінтимніші потреби африканців

Прихильники ігор у мормонській столиці з'ясували, що ті, хто бажає заручитися підтримкою Африки, повинні звертатися до Жана-Клода Ганга - представника Конго в МОК. Саме він і пояснив принциповим мормонам, що найнадійніший засіб завоювати симпатії африканців - це надати їхнім дітям та іншій рідні місця у престижних американських коледжах і університетах.

У підсумку почесне право приймати Олімпіаду обійшлося Солт-Лейк-Сіті недешево. Місто витратило на хабарі сотні тисяч доларів, не кажучи про безкоштовні пластичні операції, стипендії для дітей членів МОК та інші дрібниці.

Щоб догодити африканцям, оргкомітет ігор їх годував, поїв, катав на літаках і на вищому рівні задовольняв найінтимніші потреби високих гостей (і це в Місті святих, де сімейні цінності непорушні!). Словом, було зроблено все мислиме і немислиме.

1995 року Солт-Лейк-Сіті обійшов конкурентів з великою перевагою.

Викрив угоду мормонів і африканської громади МОК 80-річний член Міжнародного олімпійського комітету від Швейцарії Марк Хольдер. Причому Солт-Лейк-Сіті - не перший, на думку Хольдера, випадок покупки голосів.

Потім, правда, багато хто говорив, що в хабарах не було необхідності і що столиця штату Юта перемогла б і на підставі цілком об'єктивних критеріїв.

Виявилося, що МОК спокушали не тільки представники Солт-Лейк-Сіті. Мовляв, хабарі давали Торонто, Сідней і ще кілька великих олімпійських міст.

Факти корупції в МОК розслідували щонайменше чотири органи: незалежна комісія з етики оргкомітету Солт-Лейк-Сіті, Національний олімпійський комітет США, внутрішня комісія МОК і навіть американські судові органи. В результаті попередні результати розслідування були такі: 6 членів МОК виключили, ще 7 написали письмові пояснення.

Жан-Клод Гангу, Конго
Отримав хабар в $70 тис. від голови оргкомітету Солт-Лейк-Сіті, був безкоштовно прооперований і за посередництва представників оргкомітету зробив надзвичайно вигідну угоду - купив три ділянки під житлове будівництво, отримавши дохід в $60 тис. Його мати пройшла курс безкоштовного лікування в США. Відповідаючи на звинувачення, Гангу обурився: "Чому завжди винні африканці? Деяким членам МОК заплатили за їхні голоси за $700 тис., А ви мене питаєте про якісь 70!

Давид Сібандзе, Свазіленд

Отримував від міст-претендентів місця в коледжах для своїх 8 дітей. Оскільки Сібандзе володіє магазином, який торгує рибою і картоплею, він просив оргкомітет Манчестера підшукати йому вигідного постачальника картоплі.


Серхіо Сантандер Фантіні, Чилі

Отримав від Солт-Лейк-Сіті $10 тис. як пожертву до фонду виборчої кампанії (Фантіні балотувався в мери чилійської столиці).

Башир Мохамед Аттарбалусі, Лівія

Його син отримував стипендії від міст-претендентів.

Аугустін Карлос Арройо, Еквадор

Його падчірка отримала роботу в уряді штату Юта.

Антон Хеесінк, Нідерланди

Отримав від оргкомітету Солт-Лейк-Сіті $5 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УЄФА вимагає шалену суму від клубів через перенесення Євро-2020

Після скандалу президент МОК Хуан Антоніо Самаранч протримався ще 2 роки і подав у відставку. Він помер 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «За хабарі вигнали 6 членів Міжнародного олімпійського комітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі