пʼятниця, 27 березня 2020 21:00

Україна лише раз перемагала Францію

Україна лише раз перемагала Францію
Франк Рібері сав злим генієм України під час останньої зустрічі цих команд у Парижі. Фото Рейтер

Сьогодні, 27 березня, збірна України мала провести перший із двох запланованих товариських матчів в рамках підготовки до Євро-2020. У Парижі підопічні Андрія Шевченка мали помірятися силами з чемпіонами світу збірною Франції. Однак гру скасували через пандемію коронавірусу.

Згадуємо попередні знакові зустрічі цих команд.

Уперше Франція і Україна зійшлися в очній зустрічі в 1999 році. Жереб звів нашу команду з тодішніми чемпіонами світу в одну групу в рамках відбору до Євро-2000. У березні грався перший матч на "Стад де Франс". У господарів через травму не грав лідер команди Зінедін Зідан. Вже на початку зустрічі двічі по воротах Шовковського небезпечно пробив захисник Лоран Блан. З обома пострілами впорався наш голкіпер. Україна втратила шанс, коли Головко на ближній штанзі скинув м'яч на Гусіна, а удар Андрія з лінії воріт виніс захисник.

На початку другої половини зустрічі Франк Рібері "намалював" падіння й арбітр вилучив із поля за другу жовту картку Євгена Хачеріді

У другому таймі французи знову тиснули, але найкращий шанс утратив Шевченко. Після тонкого пасу Реброва він вийшов сам на сам із Бартезом, але пробив на силу й французький голкіпер легко впорався з ударом – 0:0.

Гра-відповідь у вересні того ж року проходила майже без моментів і закінчилася з аналогічним рахунком – 0:0.

Удруге збірні зійшлися у відборі до Євро-2008. Влітку 2007 року вдома Франція дотиснула Україну в другій половині гри – 2:0. Матч в листопаді вже нічого не вирішував. Франція виграла групу, а Україна посіла лише четверте місце. На початку гри Олег Гусєв відкинув під удар Андрію Вороніну й рахунок став – 1:0. Французи швидко відповіли голами Анрі й Гову – 1:2. На першій хвилині другого тайму Владислав Ващук виконав навіс на Шевченка. Андрій пробив з лінії карного майданчика головою, а голкіпер Франції виявився неготовим до такого парашуту – 2:2.

На Євро-2012 керівництво Федерації футболу України здуру запланувало два матчі збірної в Донецьку. У першому з цих матчів ми поступилися Франції – 0:2.

Однак найпам'ятніші матчі між цими командами були зіграні восени 2013 року. У своїх групах відбору Україна і Франція посіли другі місця й зійшлися в стиковій дуелі за право поїхати на Кубок світу в Бразилію.

Перший матч у Києві ми виграли – 2:0. На 62 хвилині Роман Зозуля поборовся за м'яч біля лінії ауту, розіграв швидку комбінацію із Степаненком і Едмаром, вийшов сам на сам із Льорісом і пробив голкіпера сильним ударом упритул – 1:0. На 80 хвилині Зозуля втік від Кошельни, але Лоран вставив ногу в момент замаху й звалив Романа на землю. Пенальті реалізував Андрій Ярмоленко – 2:0.

На матч-відповідь у Парижі тренер Михайло Фоменко виставив майже той самий склад. Французи замінили п'ятьох виконавців і вже в першому таймі вели – 2:0. На початку другої половини зустрічі Франк Рібері "намалював" падіння й арбітр вилучив із поля за другу жовту картку Євгена Хачеріді. Все закінчилося автоголом Гусєва на 72-ій хвилині. Ми програли – 0:3 й не поїхали до Бразилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер колишній тренер збірної Франції

Всього Україна і Франція зіграли між собою 9 матчів. У нас одна перемога, три нічиї і п'ять поразок. Різниця м'ячів – 5:14.

Зараз ви читаєте новину «Україна лише раз перемагала Францію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі