вівторок, 18 червня 2013 11:05

Український легкоатлет через іслам буде виступати за Туреччину

Український легкоатлет через іслам буде виступати за Туреччину
Шериф вже отримав турецький паспорт. Фото: afp.com

Український майстер потрійного стрибка Шериф Ель-Шериф минулого тижня заявив, що Україну проміняв на Туреччину, отримав вже турецький паспорт і більше ніколи за нас виступати не буде. Цей 24-річний спортсмен за свою кар'єру встиг виграти молодіжний чемпіонат Європи в 2011-му і взяти "срібло" на дорослому ЧЄ-2012, повідомляє "Сегодня".

Виявляється, виїхати з України він вирішив ще кілька років тому. Шериф - наполовину суданець, по батькові, і тому він сповідує іслам.

"Туреччина підходить мені за релігією, і взагалі я себе тут комфортно почуваю, - сказав Шериф Ель-Шериф, який зараз перебуває в Туреччині. - Я вирішив змінити громадянство на турецьке ще три роки тому. Сам звернувся в їх федерацію легкої атлетики, а вони із задоволенням погодилися. У Туреччині кращі умови для тренувань, а українську федерацію я попередив про відхід вже давно".

Поки наші не дали дозволу на зміну Шерифом країни, вимагаючи від протилежної сторони фінансової компенсації.

"Є правила ІААФ: якщо одна країна не дає письмового дозволу виступати її спортсмену за іншу країну, то він не має права брати участі в будь-яких змаганнях три роки, - пояснює легкоатлет. - Поки українська федерація дозволу не давала. Вони хочуть отримати гроші . Туреччина пропонує по своїй добрій волі за мене надати місце для зборів українській команді на 200 осіб на 20 днів безкоштовно, а це - недешево. Україні потрібні тільки гроші - $ 150 000. Якщо українська федерація легкої атлетики не погоджується на ці умови, то я не зможу виступати три роки, але вони не отримають зборів на 20 днів. Це наочний приклад того, що у ФЛАУ, від президента до тренерів, про спортсменів ніхто не думає і їхні інтереси взагалі нікого не хвилюють".

Але у нашої федерації є свої причини відмовлятися від такої пропозиції. Турки обіцяли провести збори для наших атлетів за перехід в їх збірну українського дискобола Івана Гришина, але так досі і не дотримали обіцянку. А необхідна сума за Шерифа - це те, скільки витратила наша країна на його підготовку.

Однак навіть незгода наших чиновників ніяк не зупинить вже турка Ель-Шерифа в його бажанні залишити Україну. "До Туреччини я переїду - 100%. За Україну я точно ніколи виступати не буду. Мене не лякає навіть те, що я якийсь час не зможу змагатися. Мені тут готові надати житло і всі умови для тренувань у будь-якому місті. Поки я залишаюся в Туреччині, тут тренуюся і вирішую питання з федераціями. Мені сподобався Ізмір, думаю, залишитися жити там", - уклав він.

Зараз ви читаєте новину «Український легкоатлет через іслам буде виступати за Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі