пʼятниця, 29 липня 2011 18:12

У Вишгороді стартували змагання "Формула-1" на воді
15

Фото: ФОТО: Тарас Подолян

Сьогодні в райцентрі Вишгород, що під Києвом, стартували змагання "Формула-1" на воді. Тисячі людей близько 10-ої ранку прийшли побачити міжнародні гонки на Київському водосховищі. Багато мікроавтобусів міліції, пожежні машини та мікроавтобуси МНС. Чергують "швидкі".

На початку Набережної групками стоїть молодь у жовтих футболках та кепках із логотипом змагань.

"Нас тут шістсот, - каже школяр Євген Сімех із Вишгорода. Він ще в червні записався в районній адміністрації волонтером на змагання. - Дуже хотів потрапити сюди. Стільки іноземців побачу. Це прикольно. Нас запрошували на семінари. Казали, що буде 50 тисяч глядачів. Ми там знайомились, вчились відповідати на запитання. От наприклад, хтось запитає, що це за змагання такі. Ми розкажемо".

Було з десяток торговців прапорами, чашками та сувенірами із зображенням катерів.

"Найкраще йдуть червоні по десять. А великі по 50-гривень ще ніхто не купив. Ми тут недавно стоїмо", - каже продавець.

Половина глядачів обліпила бетонні бордюри на Набережній. До трибун, які побудували для глядачів, нікого не пускали охоронці. Біля них мовчки стояли співробітники "Беркута". Зібралось близько сотні людей. За півгодини біля крайньої трибуни поставили огорожу.

"Преса? Бейджика немає, не пустимо", - казав один з охоронців. Де можна було його отримати, ніхто не знав. Аби журналісти могли потрапити на три дні шоу Київська обласна адміністрація зробила акредитацію ще 27 липня. Про те, що "Формула" пройде у Вишгороді, було відомо ще в січні.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Два екс-чемпіони Формули-1 напоїли Феттеля шампанським

Повз нас ходили десятки чоловіків із бейджиками, що вони преса. На запитання, де вони взяли акредитацію відповідали, що не журналісти.

"Хотели внуку показать гонки, ему спать пора. Пустите пожалуйста" - просить 70-річна Антоніна Михайлівна, вона тримає за руку 3-річного Сергія.

"Йдіть звідси", - каже їй охоронець.

"Что у вас за грубое отношение? Как вы можете так разговаривать?" - бабуся з дитиною йдуть з гонок.

"Нам по місцевому радіо казали, що все буде безкоштовне. Пустіть", - проситься чоловік років 40-ка. Охорона не реагує.

"Ну що це за організація? Прочитала в газеті, що один з цих гонщиків-іноземців казав, що у всіх країнах все зроблено класно. А тут готово п'ятдесят на п'ятдесят. Цим все і сказано. А наші на п'ять років хочуть контракт отримати", - обурюється молода жінка біля охорони.

На алеї, яка не була загороджена, розгортались палатки. До них підвозили холодильники, виставляли напої та їжу. Уздовж - два десятки безкоштовних біотуалетів. Трохи подалі стаціонарний, пускають за 1 грн. Його збудували тиждень тому спеціально для змагань. Схили над Набережною обліпило два десятки людей.

Об 11.15, коли почали гудіти катери, глядачів пустили до трибун. Але не всіх. У віп-зону, це три останні трибуни із навісами, пускали тільки по спеціальному дозволу. Пояснювали, що три дні її охоронятимуть.

Навпроти кожного з десяти рядів чергують волонтери. Вони знімають на телефони катери. Людей мало, трибуни заповнені на 10 %. У повітрі смердить соляркою.

"Це від пального їхнього, - каже одна з дівчат-волонтерів. - Вісім команд, у кожної по два катери. Катаються по колу, а не хаотично. Вони буйки об'їжджають".

Майже ніхто з глядачів, які сидять на трибунах, не знає нічого про змагання. Пояснюють, що прийшли просто подивитись.

Півлітрову пляшку соку в кіосках продають по 8 грн., літрова ж упаковка соку "Добрий" - 28 грн. На розлив півлітра пива "Славутич" у пластикових стаканчиках - по 15 грн.

"Завтра так людей ніхто пускати не буде. Усе по квитках. Преси чекаємо 280 людей. Пускати будуть їх в два окремі входи на самому початку. А урочисте відкриття змагань можуть скасувати через траур", - каже Ярослав Мазуркевич з Київської ОДА.

Уздовж набережної дві палатки із медиками.

"Один раз волонтер звернувся. Він голився зранку, обличчя порізав. А тут кров пішла, обробили. Вдруге бабуся 75 років приходила. Тиск поміряли. Будемо чергувати три дні, є всі необхідні ліки та вода", - каже Наталя Шилак, заступник головного лікаря з медичної частини Вишгородської центральної районної лікарні.

Приїхали команди зі Швеції, Італії, Катару, Голландії, Португалії, Франції, Німеччини, Польщі та Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковича запросили подивитись на водну "Формулу-1"

1981 року в Монте-Карло вперше провели на воді аналог автомобільних гонок "Формули -1". У змаганнях на першість світу ганяють тунельні катамарани. Вартість одного $2-$5 мільйонів. Катери довжиною 6 метрів схожі на літаки, мають крила. Їхня вага 390 кг. Середня швидкість під час гонки - 240-250 км на годину. У найкрутіші повороти боліди входять при 150 км на спідометрі. Правила схожі на автомобільну "Формулу": стартують по два боліди від кожної команди. Переможця визначають за сумою результатів на всіх етапах. Кожна гонка триває 30 хв.

Нинішній сезон складається з дев'яти етапів. Змагання вже відбулись в Катарі, Португалії, в російській Казані. Після Вишгороду наступний етап в жовтні-листопаді проведуть у Китайських містах. Завершальні етапи в ОАЕ - 9 грудня в Абу-Дабі та 16 грудня в місті Шарджа. А підсумки сезону, як і щороку, підведуть на гала-вечері в Монте-Карло. Це буде в лютому 2012-го.

Організатором "Гран-прі Київського регіону", став голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. Він вів перемови з представниками водної "Формули-1". 25 січня в Києві підписали договір на право проведення одного етапу чемпіонату світу. Сподіваються, що отримають його на 5 років.

? ?

Зараз ви читаєте новину «У Вишгороді стартували змагання "Формула-1" на воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі