вівторок, 15 травня 2007 15:07

У "Справі "Ювентуса" з"явились нові обставини

 

Колишній керівник туринського "Ювентуса" Мауриціо Капоб"янко в інтерв"ю "La Repubblica" зробив скандальну заяву, в якій розкрив деякі подробиці роботи сумно відомого дуету керівників Лучано Моджі і Антоніо Джіраудо, розповідає www.championat.ru.


Колишні боси "Юве" зіграли головну роль у корупційному скандалі в італійському футболі минулого літа, в результаті якого бьянконері були позбавлені двох чемпіонських титулів і відправлені до Серії B.

- Все, про що я говорю, можу підтвердити за допомогою документів, – такі перші слова Капоб"янко. – Я почав працювати в "Ювентусі" у 1984 році, коли президентом був Джанпієро Боніперті. Це була виняткова особа. У 2005 році мої відносини з Джіраудо зіпсувалися, що змусило мене залишити клуб.

Капоб"янко вперше розкриває такі подробиці, як грошові суми, які виплачувалися суддям, і схема, по яких ці виплати відбувалися.

- Тільки на початок 2005 року мені відомо чотири випадки, коли були виплачені гроші двом суддям, функціонерові футбольної федерації і членові ревізійної комісі", – повідомив Капоб"янко.

- Про які засоби йдеться?

- Це будь-які засоби, які легко перевести в грошовий еквівалент. І передавалися вони не особисто, а через третіх осіб або треті структури, що мають прямий вихід на арбітрів.

- Коли все це почалося?

- З приходом на керівні посади Моджі і Джіраудо у 1995 році.

- Яких конкретно арбітрів це стосується?

- В даний момент я не хочу називати імена.

- А яка була вартість подібних послуг?

- 20-25 мільйонів лір (40-50 тисяч доларів) за одну гру.

- За підсумками розслідування стало відомо, що колишні керівники суддівського корпусу Бергамо і Пайретто були у відмінних відносинах з "Юве"...

- Щодо Бергамо не знаю, але Пайретто відчував себе в "Ювентусі" як вдома.

- І які ж "подарунки" він отримав?

- Я не маю наміру зараз говорити про це. Я хочу лише пролити світло на всю цю історію. Що стосується Пайретто, можу сказати ось що: у 2000 році він сам зчинив галас навколо годинника "Ролекс", подарованого йому "Ромою", проте восени 1999-го від "Ювентуса" він отримав автомобіль, і я щось сумніваюся, що він його повернув.

- Чому ви вирішили говорити саме зараз?

- Тому що у цього корупційного скандалу є своя передісторія. Тільки зараз я зрозумів сенс тих деталей, що бачив до того, як розгорівся скандал. І лише зараз я розумію, що у результаті була затьмарена репутація клубу, що має славну 100-річну історію. У цьому скандалі крім суддів взяли участь і журналісти, і вищі інстанції.

- Почнемо з журналістів?

- Що стосується журналістів, то у "Ювентуса" давні традиції по "обробці" представників "четвертої влади". Деколи, щоб заручитися підтримкою того або іншого журналіста, на початку сезону оголошувалося про початок якогось проекту, в який включали і його, а літом, якщо "Юве" ставав чемпіоном, клуб повідомляв, що кращі ідеї проекту будуть реалізовані, а їх авторам виплачували гроші. Зрозуміло, самі ці проекти так ніколи і не здійснили.

- Премія за чемпіонство для журналістів. Чи були ці факти згадані під час розглядів у справі "Кальчополі"?

- Так, частково. "Ювентус" не був замішаний безпосередньо, оскільки діяв через фірму "Семана", утворену в 2003 році Джіраудо, і частка клубу в якій складала 30%. Проте про цю фірму говорили мало, хоча через "Семану" Моджі і компанію всупереч закону Пізану фінансували і фанатські угрупування. У витратах фірми можна знайти чеки на тисячі євро за матч, хореографії на трибунах, плакати, прапори та інше.

- Чим конкретно займалася "Семана"?

- Вона реально контролювала те, що все відбувається біля стадіону і на ньому. До мого відходу у 2006 році у них були ціни на 20% вище звичайних, що було, проте, передбачено контрактом з "Ювентусом". Нагадаю, що 30% акцій "Семани" належало клубу, інші ж 70 – безпосередньо Джіраудо.

- Чи працює зараз ця фірма?

- Мені здається, так. Джіраудо як і раніше належить 2% акцій "Юве", що робить його одним з найбільших акціонерів бьянконері. Крім нього, в управлінні клубу залишився і Роберто Беттега, незмінний партнер Моджі і Джіраудо, що брав участь у всіх нарадах з ними. В даний момент всі рішення ухвалює Алессіо Секко, який раніше не міг і пальцем поворушити без згоди на те Моджі. Та ж ситуація і з директором по персоналу Сорбоне. Ренато Опецці залишається правою рукою Джіраудо. Фінансовий директор Мікеле Берджеро і директор по маркетингу Фассоне теж залишилися на своїх постах. Так про який же "новий "Ювентус" можна говорити, якщо вся мафія залишилася на своїх місцях?

- Бертоліні – це він їздив до Швейцарії, щоб купити спеціальні сім-карти для Моджі?

- Так. Він все ще там. Восени 2006 він був відмічений на сайті клубу як офіційний спостерігач. Хоча, я вам кажу – ця людина безпосередньо замішана в найбруднішому скандалі в історії нашого футболу.

- Ви щось знаєте про ці сім-карти?

- Дещо чув. Одного разу колишній начальник адміністрації, пані Гастальдо сказала мені:

- Що цей Бертоліні робить зі всіма тими швейцарськими сім-картами?

Вона було зневірилася, адже Бертоліні, отримавши чергове завдання від Моджі, постійно приходив до неї забрати 3-4 тисячі євро готівкою і виїжджав до Швейцарії без всяких пояснень, що створювало великі проблеми для бухгалтерії. А синьйора Гастальдо, виключно чесна жінка, пропонувала мені продати годинник і інші подарунки клубу, щоб заповнити пролом в бюджеті.

- Що за дивна історія пов"язує "Ювентус" і годинник?

- За 10 років, проведені в клубі, я бачив, як в клуб присилали сотні годинників найпрестижніших марок. Вони призначалися в основному дружнім журналістам, а також гравцям і персоналу.

- Чи бачили ви коли-небудь спортивного директора "Мессіни" Фабіані, який разом з Моджі проводив роботу з суддями?

- Фабіані був членом "сімейства", дуже близьким до Моджі. Я навіть не виключаю, що вони родичі. Коли він приїжджав до Туріну, в його розпорядженні знаходився офіс молодіжного сектора "Юве", який він використовував як свій. Крім того, "Ювентус" подарував йому автомобіль.

- Як йшли справи з футбольними інстанціями?

- Моджі і Джіраудо дозволяли собі у футбольній федерації країни все, що хотіли. Я був приголомшений випадком, подією в 1997 році, коли УЄФА виявила позитивну пробу на допінг у одного футболіста, що вживав марихуану. Про це було повідомлено у федерацію футболу, і все на цьому закінчилося.

- Після такого інтерв"ю напевно ви не користуватиметеся популярністю в Туріні?

- Перші 10 років, проведені в "Ювентусі" були самим кращим періодом в моєму житті в професійному плані. Вважаю, що говорити правду після цього – мій борг.



Зараз ви читаєте новину «У "Справі "Ювентуса" з"явились нові обставини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі