субота, 21 червня 2008 08:54

Туреччина стала автором чергової сенсації (ФОТО)
8

Збірна Туреччини знов опинилася на межі вибування з ЄВРО-2008 в чвертьфінальному поєдинку з Хорватією, проте спочатку вирвала нічию в кінцівці додаткового часу, а потім взяла гору в серії післяматчевих 11-метрових.

Основний час зустрічі не приніс голів, а друга додаткова 15-хвилинка також котилася до нульової нічиєї. Проте, Іван Класніч вивів свою команду вперед на 29-ій хвилині додаткового часу і, здавалося, приніс Хорватії путівку в півфінал. Проте Семіх Шентюрк встиг відновити рівновагу в останній атаці, і все вирішувалося в серії пенальті. У післяматчевій лотереї успіх був на боці турків, які реалізували всі свої спроби, тоді як у хорватів неточність підвела Луку Модріча, Івана Ракітіча й Младена Петріча.

Головний тренер хорватів Славен Біліч дав відпочити своїм провідним футболістам в останньому поєдинку групового етапу з Польщею, а в звітному матчі випустив той же склад, який добився перемоги над німцями в другій грі. На вістрі атак розташувався Івіца Оліч, під ним діяв Ніко Кранчар, тоді як в центрі поля грою керував Модріч. У свою чергу, наставник турків Фатіх Терім не зміг скористатися послугами травмованих Емре Гюнгера, Сервета Четіна, Емре Белезоглу і Тюмера Метіна, тоді як воротар Волкан Демірел і півзахисник Мехмет Ауреліо відбували дискваліфікацію. Зате повернулися в стрій Емре Ашик і Гекхан Зан, які розташувалися в центрі оборони.

На стадіоні "Ернст Хаппель" хорватські уболівальники чисельно майже в два рази переважали шанувальників турків.

Першими небезпечний момент створили підопічні Теріма. На п"ятій хвилині на дальній удар зважився Хаміт Алтинтоп - м"яч пройшов в небезпечній близькості від штанги воріт Стіпе Плетікоси. Тут таки непогану атаку провела збірна Хорватії, в результаті якої в штрафному суперника виникла невелика паніка, проте воротар Рушту Речбер вчасно вийшов з воріт і розрядив ситуацію. Після цього гра заспокоїлася. Боротьба йшла переважно в середині поля, і жодній з команд не вдавалося налагодити контроль над м"ячем.


Тим несподіванішим став епізод, що трапився на 19-ій хвилині. Турецькі захисники не встежили за реактивним Модрічем, який, отримавши передачу на хід, увірвався в штрафний по місцю правого інсайда. Новачок "Тоттенхема" точним пасом знайшов набігаючого Оліча, який з п"яти метрів умудрився влучити в перекладину. М"яч, що відскочив від планки, головою намагався добити Кранчар, але не влучив в порожні ворота. Темп знову спав, а глядачів, що трохи занудьгували, розбудив потужний постріл Мехмета Топала з-за меж штрафного. Якби м"яч летів в ствір, то у Плетікоси були б мало шансів зробити сейв.

У другому таймі збірна Хорватії збільшила швидкості і заволоділа перевагою. Отримавши передачу з глибини поля, Оліч намагався головою перекинути м"яч через Рушту Речбера, проте останнього підстрахували захисники, які винесли м"яч зі "стрічки". На 57-ій хвилині Кранчар пробив носком в дальній кут після відмінної передачі Модріча - воротар турків був напоготові. Незабаром Іван Ракітіч зіграв в "стінку" з Олічем і вийшов на перспективну позицію в чужому штрафному. Ось тільки удар у молодого півзахисника явно не вийшов - м"яч зрізався з ноги і полетів на трибуну. На 72-ій хвилині черговий шанс не використав Оліч. Колишній нападаючий московського ЦСКА пробив головою поряд зі штангою після навісної подачі Даніеля Праньїча. За шість хвилин до кінця основного часу Рушту Речбер в прекрасному стрибку парирував постріл Даріо Срни зі штрафного, а на останній хвилині Оліч пробив прямо у воротаря після пасу Модріча.

У першій додатковій 15-хвилинці двічі був близький до успіху Тунджай Шанлі, а Семіх Шентюрк, що вийшов на заміну, пробив над перекладиною після передачі Ніхата Кахведжі. На 119-ій хвилині Модріч зберіг м"яч в грі і навісив точно на голову Івану Класнічу, який нарешті відкрив рахунок. Хорвати вже почали святкувати перемогу, проте на другій доданій хвилині Семіх Шентюрк поновив рівновагу точним ударом у верхній кут з меж штрафного.

Модріч не зумів реалізувати свій удар з "точки", тоді як у турків Арда Туран і Шентюрк осічок не допустили. Ще один неточний постріл у складі збірної Хорватії зробив Ракітіч, а потім Рушту Речбер парирував удар Петріча, принісши своїй команді путівку в півфінал.

Хорватія - Туреччина 0:0, в додатковий час 1:1, по пенальті 1:3

Голи: Класніч, 118 - Шентюрк, 120

Хорватія: Плетікоса, Чорлука, Р. Ковач, Шимуніч, Праньїч, Модріч, Н. Ковач, Срна, Ракітіч, Кранчар (Петріч, 65), Оліч (Класніч, 97)

Туреччина: Рушту, Х. Алтинтоп, Зан, Ашик, Балта, Топал (Шентюрк, 75), Сабрі, Тунджай, Туран, Казім-Річардс (Борал, 61), Ніхат (Караденіз, 116)

Попередження: Тунджай, 27, Туран, 48, Борал, 89, Ашик, 107

euro2008.uefa.com

Зараз ви читаєте новину «Туреччина стала автором чергової сенсації (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі