середа, 24 серпня 2022 13:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Тріумфи Усика та збірної з шахів: найбільші спортивні перемоги України за пів року війни
11

Рівно пів року тому російські агресори розпочали повномасштабне вторгнення на територію України. В перші місяці українським спортсменам було скрутно. На змагання виїхати було дуже важко, а підтримувати належну форму в нашій країні – майже нереально.

З часом ситуація нормалізувалася, наших спортсменів почали запрошувати європейські країни, в окремих випадках навіть оплачували збори.

Деякі спортсмени залишилися в Україні та взяли до рук зброю, щоби захищати свою землю від окупантів.

Gazeta.ua підготувала матеріал про найбільші спортивні перемоги українців за ці пів року.

Олександр Усик відстояв свої титули чемпіона світу з боксу в надважкій вазі
Фото: instagram.com/usykaa
Ярослав Магучіх стала першою чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту в історії України
Марина Бех-Романчук перемогла в потрійному стрибку на чемпіонаті Європи
Жіноча збірна України з шахів виграла Олімпіаду
Михайло Романчук виграв дистанцію 1500 м на чемпіонаті Європи з плавання

Відразу зауважимо, що в переліку не буде фристайліста Олександра Абраменка, тому що він свою медаль на Олімпіаді-2022 здобув до російського вторгнення.

Бокс

Найбільшу перемогу за пів року війни представник України здобув буквально кілька днів тому.

Олександр Усик у бою-реванші знову здолав британця Ентоні Джошуа. Двоє суддів побачили перемогу нашого боксера, третій нарахував більше очок супернику, за що його розкритикували експерти. Та все ж роздільним рішенням переміг саме українець.

Усик до останнього вагався, чи варто йому погоджуватися на реванш. Його вмовили поранені українські воїни, яких він особисто відвідав у госпіталі. Зрештою, Олександр виїхав з України, підготувався до бою та подарував нашій країні радість у такий важкий період.

Легка атлетика

Ярослава Магучіх двічі увійшла в історію України. Українська спортсменка стала переможницею чемпіонату світу в приміщенні та першості Європи. Магучіх – перша в історії України чемпіонка континентальної першості зі стрибків у висоту.

Марина Бех-Романчук у потрійному стрибку на чемпіонаті Європи стрибнула за 15 м і здобула "золото". До цього з українок лише Інеса Кравець долала таку позначку.

Шахи/шашки

Жіноча збірна України виграла шахову Олімпіаду 2022 року. Ганна Ушеніна, Ганна Музичук, Марія Музичук, Наталія Букса та Юлія Осьмак провели феноменальний турнір. Збірна України стала єдиною командою в жіночому турнірі, яка не зазнала жодної поразки.

Українська шахістка з порушеннями зору Любов Жильцова стала чемпіонкою світу з шахів. Це вже дев'ятий титул у кар'єрі спортсменки. Українка впевнено виграла особистий жіночий чемпіонат світу серед шахісток з порушенням зору.

Вікторія Мотрічко стала чемпіонкою світу з шашок у бліці. Українка не програла жодного протистояння, вигравши вісім поєдинків і ще тричі зігравши внічию.

Жіноча збірна України із шашок-100 здобула "золото" на командному чемпіонаті світу з блискавичної гри. Нашу країну представляли Вікторія Мотрічко, Ольга Балтажі та Юлія Макаренкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роздільним рішенням суддів. Усик відстояв свої чемпіонські титули

Плавання

У плаванні на чемпіонаті Європи на дистанції 1500 м вільним стилем не було рівних Михайлу Романчуку. Українець фінішував із часом 14:36.10 хв. й оновив власний національний рекорд на цій дистанції.

На чемпіонаті світу з плавання в ластах українська збірна завоювала чотири золоті нагороди. Софія Гречко тричі стала першою, вигравши запливи на 400 м і 800 м, а також естафету разом з Анастасією Антоняк, Вікторією Уваровою та Анастасією Макаренко. Олексій Захаров виборов "золото" на дистанції 1500 м.

Стрибки у воду

На чемпіонаті Європи зі стрибків у воду переміг 16-річний Олексій Середа. Він став першим спортсменом в історії України, який двічі перемагав на континентальній першості в чоловічих стрибках з 10-метрової платформи.

Артистичне плавання

Тотальним тріумфом збірної України завершився чемпіонат Європи в артистичному плаванні. У всіх видах програми, де брали участь наші спортсменки, вони перемагали.

Багаторазовими чемпіонками стали Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Марта Федіна, Вероніка Гришко, Олеся Дерев'янченко, Ангеліна Овчиннікова, Валерія Тищенко, Анастасія Шмоніна, Дар'я Мошинська й Софія Мацієвська.

До успіхів на континентальній першості наші синхроністки додали ще й два "золота" на чемпіонаті світу.

Фехтування

Тріумфом Влади Харькової завершився чемпіонат Європи з фехтування на шпагах. Це – перша медаль для України в жіночій шпазі з 2009 року. Для Харькової це був перший дорослий чемпіонат континенту.

Веслування

Людмила Лузан здобула дві перемоги на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное. Спочатку виграла дистанцію 1000 м, а потім випередила конкурентку на фініші 500-метрівки.

Кілька днів тому Лузан разом Анастасією Четверіковою виграла "золото" ще й на чемпіонаті Європи. Людмила стала триразовою чемпіонкою світу й континенту.

Каноїстка Людмила Бабак уже має шість чемпіонських титулів з чемпіонатів Європи з марафону. Цьогоріч вона перемогла на дистанціях 3,4 км і 15,4 км.

Важка атлетика

Тріумфаторками чемпіонату Європи з важкої атлетики стали Ірина Деха й Марія Гангур. По одному "малому золоту" здобули Ангеліна Ломачинська й Каміла Конотоп.

Кульова стрільба

Олена Костевич виграла золоту нагороду чемпіонату Європи з кульової стрільби. Українка перемогла в стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м.

На чемпіонаті світу зі стрільби по рухомій мішені дві золоті медалі завоював Ігор Кізима, а по одній – Вікторія Рибовалова й Галина Авраменко.

Боротьба

Жіноча збірна України посіла друге загальнокомандне місце на чемпіонаті Європи. Золотими призерками стали Аліна Грушина-Акобія та Тетяна Ріжко.

Єдиноборства

Анжеліка Терлюга стала дворазовою чемпіонкою Європи з карате в індивідуальній першості.

Богдана Голуб перемогла на європейській першості з джиу-джитсу. Це "золото" стало прем'єрним в історії нашої країни на подібних турнірах із цього виду спорту.

Дзюдоїст Богдан Ядов став чемпіоном континенту в категорії до 66 кг. Українець виграв усі свої поєдинки. Наш спортсмен уперше став найкращим дзюдоїстом Європи.

Спортивна аеробіка

Анастасія Курашвілі вперше в історії виграла чемпіонат світу зі спортивної аеробіки. Золота медаль 18-річної українки стала прем'єрною для нашої країни в даному виді спорту.

Скелелазіння

Український скелелаз Данило Болдирєв відстояв титул чемпіона Європи. Нашому спортсмену не було рівних у змаганні на швидкість. Для Данила це друге "золото" на континентальних чемпіонатах.

Інші перемоги

Окрім того, українські спортсмени здобули 16 золотих нагород на Всесвітніх ігор-2022. Олександр Турченяк і Софія Чернікова тріумфували на чемпіонаті Європи з танцювального спорту. Олександр Чернишов, Іван Чупринко й Оксана Ведмідь перемогли на чемпіонаті світу з жиму лежачи. Руслана Кулик стала чемпіонкою Європи з армрестлінгу.

Україна здобула беззаперечну перемогу в командному заліку Дефлімпійських ігор. Наші спортсмени завоювали 62 золоті медалі.

Параолімпійська збірна України виграла футбольний чемпіонат світу. "Синьо-жовті" – шестиразові чемпіони світу.

Найсильнішою людиною Європи 2022 року став Олексій Новіков. Цей титул українець здобув на змаганнях у британському Лідсі. На церемонії нагородження, отримавши приз, Новіков звернувся до глядачів, щоб ті вшанували пам'ять загиблих українців хвилиною мовчання.

Зараз ви читаєте новину «Тріумфи Усика та збірної з шахів: найбільші спортивні перемоги України за пів року війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі