понеділок, 11 червня 2012 14:23

Темношкірі студенти грали в футбол на Майдані проти расизму
8

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Близько 11:00 сьогодні чорношкірі хлопці грали в футбол посеред Майдану Незалежності на території київської фан-зони Євро-2012.

Таким чином вони хотіли привернути увагу громадськості на проблему расизму в Україні та Європі загалом.

За словами організаторів, цей вуличний футбол проходить  у рамках проекту УЄФА "Поважай розмаїття". В Україні організатором виступив Східноєвропейський інститут розвитку (СЄІР).

"Ми проводимо вуличний футбол у рамках акції "Футбол проти расизму в Європі", – розповідає Gazeta.ua організатор акції зі СЄІР Мріду Лагош. – Сьогодні це перший день, ще будемо грати тут 15, 16 і 19 червня з 10:00 до 13:00. Тут відбувається такий собі спонтанний матч, у якому може взяти участь будь-хто, якщо забажає. Ми відкриті для всіх, можна навіть прийти організованою командою друзів і грати тут у футбол".

Сьогодні на Майдані змагалися міжнародні команди з гравців із Англії, Конго, Гвінею та інших країн світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВВС звинувачують у "погоні за сенсацією" через програму про расизм в Україні та Польщі

Мета акції – об'єднати людей навколо футболу. Такі заходи, за словами організаторів, завжди проводяться під час європейського та світового чемпіонатів.

"Нас трохи підвела київська влада, яка дала дозвіл грати з 10-ї до 13-ї години, а ми прийшли й бачимо, що людей до 12:00 не пускають у фан-зону. Але ж багато хто хоче прийти й подивитися, взяти участь у змаганнях. Будемо розбиратися, з'ясовувати це питання з керівництвом фан-зони", – скаржиться Мріду Лагош.

Британець Сандро Вашакідзе представляє організацію "Футбол об'єднує, расизм – роз'єднує", яка в Шеффілді (Великобританія)  гостро підіймає питання протидії расизму через футбол.

"Вуличний футбол потрібний для того, щоб показати антирасистську направленість цього виду спорту. У кожній країні можуть бути прояви расизму, в Англії та Україні, на жаль, теж. А через такі заходи ці прояви можна подолати. Скандальний фільм БіБіСі, очевидно, мав на меті залякати англійців, щоб вони боялися їхати в Україну. Я тут уже три дні, але жодних проявів расизму поки що не бачив", – зауважив Сандро.

Зараз ви читаєте новину «Темношкірі студенти грали в футбол на Майдані проти расизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі