вівторок, 30 червня 2020 21:00

Що треба знати про ситуацію в "Карпатах"

Що треба знати про ситуацію в "Карпатах"
Дербі проти "Львова" може стати останнім матчем в історії "Карпат". Фото: ФК "Карпати"

Львівські "Карпати" офіційно оголосили, що не планують дограти поточний сезон в УПЛ та хочуть взагалі знятися із турніру . Клуб вже повідомив гравців, що гостьова гра проти "Маріуполя" не відбудеться. Львівський клуб просто не має грошей для існування.

Якщо "Карпати" пропустять дві гри, то автоматично будуть зняті зі змагань. Пройти атестацію на наступний сезон вже у першій лізі буде вкрай важко, бо у клубу накопичилися борги – 5 млн. доларів.

Причина такого стану справ - незрозуміла ситуація в керівництві. Клуб з 2010 року належить Петру Димінському та Ігорю Коломойському. Перший втратив остаточний інтерес до команди після смертельної ДТПу 2017 році . Тоді залишив Україну. Наприкінці весни 2020 року Димінський продав свою частину акції агенту та колишньому віцепрезиденту клубу Олегу Смалійчуку. Коломойський теж відійшов від футбольних справ. Команди, які він фінансував - "Дніпро", "Кривбас", "Арсенал" та "Нафтовик" - припинили своє існування. Сенсу займатися "Карпатами" у Ігоря Валерійовича немає. Свого часу він виділив 25 млн. доларів на розвиток клубу, які були використані не за призначенням. Віддати свою частину прав на львівський клуб Коломойський може тільки, якщо хтось йому поверне витрачені гроші.


Коломойський виділив 25 мільйонів доларів на розвиток клубу. Вони пішли не за призначенням

Коломойський не заважає іншому власнику 50% акцій розвивати клуб. З 2014 року "Карпати" жили без грошей Коломойського і нічого в цьому страшного не було. В останні роки бюджет команди був в розмірі 3-4 млн. доларів на сезон. Частину грошей вдавалося заробляти завдяки трансферам, частину давав Димінський. Клуб міг би існувати у такому форматі далі. Ніякого впливу на формування кадрових рішень Коломойський не мав.

Сьогодні від "Карпат" фактично залишилася тільки вивіска. База перебуває у офшорі Димінського, стадіон - у власності міста, в складі залишилися здебільшого тільки молоді футболісти. В місті є "ФК "Львів", однією ногою в УПЛ "Рух", Винники, який гратиме домашні матчі у Львові. Тому проблем із великим футболом у місті не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати про 16-річного воротаря-героя "Ворскли"

"Карпати" були приречені на зниження. Ніяких реальних спроб врятувати команду не було. Футболісти розбігалися в пошуках кращих умов. "Карпати" навіть не продовжили контракти чи оренди футболістів, угоди яких закінчувалися у червні, щоб дограти чемпіонат. Сьогодні склад команди - гравці юнацької та молодіжної команди, з мінімальними зарплатами або орендовані гравці, які отримують гроші у своїх клубах. При тому, що відстань від ФК "Львова" та "Олімпіка" не така вже і велика. Можна було боротися за одинадцяте місце, яке дасть право на участь в УПЛ 2020/21.

Без Димінського клуб втратив можливість для фінансування. Навряд чи новий співвласник Смалійчук готовий із власної кишені давати щосезону умовні 2-3 мільйони доларів

Без Димінського клуб втратив можливість для фінансування. Навряд чи новий співвласник Смалійчук готовий із власної кишені давати щосезону умовні 2-3 млн. доларів. Є величезні сумніви, що хтось реально купуватиме клуб, розуміючи, що там є частина Коломойського, яка оцінюється у 25 млн доларів. Простіше та дешевше створити команду із нуля та пройти аматорську, другу та першу ліги, як це свого часу було із "Дніпром" чи "Арсеналом".

Ситуація зі зняттям команди більше схожа на публічний тиск на Коломойського та бажання вийти чистим із гри. Мовляв, причина краху "Карпат" криється виключно в особі олігарха.

"Карпати" були засновані у 1963 році. У 1969 клуб виграв Кубок СРСР. Найвище досягнення в чемпіонаті України - третє місце 1997/98. У сезоні 2010/11 грали у груповому раунді Ліги Європи.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про ситуацію в "Карпатах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі