понеділок, 30 квітня 2018 20:11

Що треба знати про одного з найталановитіших українських футболістів

Що треба знати про одного з найталановитіших українських футболістів
Владислав Супряга - нападаючий "Дніпра" - 1

Владислав Супряга продовжив контракт із "Дніпром -1". На форварда претендувала ще після першої частини сезону "Зоря", але сам футболіст вирішив, що ще не готовий грати в Прем'єр – Лізі. Після еліт –раунду в Румунії, де наша збірна виборола путівку на юнацький Євро, Супрягою зацікавився один із клубів Серії А, та данський " Мідтьюлланн". В цій команді вже грає один українець - Артем Довбик. Невже Супряга дійсно такий перспективний у 18 років?

" З потенціалом у цього хлопця точно немає жодних проблем. Та все ж ми можемо про це говорити більш детально, коли у футболіста буде стабільність. Адже не секрет, що стабільність – ознака класу. У 18 років ще поки футболіст не може похвалитися зрілістю, досвідом. Але і не будемо забувати, що ще минулого році він виступав у змаганнях ДЮЛУ, а вже зараз він є одним із найважливіших гравців друголігового колективу. Футболіст проходить становлення. Щодо сильних сторін хлопця, то перш за все, відзначаємо його швидкість, яка вкупі з непоганою технікою дозволяє називати його одним із найкращих дриблінгерів України. Тому однозначно, на Супрягу ми покладаємо величезні надії", –каже оглядач " України футбольної" на телеканалі "ХSPORT" Анатолій Янголь.

Щодо сильних сторін хлопця, то перш за все, відзначаємо його швидкість

Великою проблемою є те, що прогресувати молодим футболістам в першій та другій лізі дуже важко. Причина – велика кількість силової боротьби, захисні моделі гри, стан газонів. Молоді футболісти не завжди можуть протистояти вже досвідченим, віковим гравцям. Якість поля не дозволяє показати свої найкращі риси. Свого часу один із найбільших талантів "Динамо" Роман Яремчук геть загубився в першій лізі. Також потрібно виконувати турнірні завдання, а не просто грати у своє задоволення.

"Вважати Супрягу гравцем, що відбувся, не можна – каже оглядач Першої та Другої Ліги сайту " Спорт – Арена" Артур Валерко. – Поки це хороші задатки, до реалізації яких потрібен довгий шлях. В молодому віці не потрібно думати про турнір, а тільки про своє місце в команді та й ту користь, що ти їй можеш принести"

"Дніпро -1" зараз є лідером Другої ліги в групі " Б". Керівництво команди не приховує своїх планів виходу до прем'єр – ліги. Молоді футболісти –це нестабільність і не завжди досягнення потрібного результату.

"У складі "Дніпра-1" у чемпіонаті він забив 6 м'ячів, це було в матчах, де ці голи не були вирішальними. Окрім одного матчу в квітні, де він забив м'яч на 83-й хвилині у дніпровському дербі, що дозволило здобути три очки його команді. До того ж Дмитро Михайленко поступово вводив гравця у дорослий футбол – восени він виходив тільки на зміни, а кілька останніх матчів грає повні матчі. От такі голи, такі матчі і додають Супрязі того ігрового тонусу і духу, які роблять кожного футболіста сильнішим. Я би не перебільшував його роль у нинішньому Дніпрі-1. В один ряд можна поставити того ж Олександра Сафонова, який також має 18 років і великий потенціал. Просто про захисників так багато не пишуть. Супряга лише починає набирати обертів і поки ще нічого не досяг. Всі видані йому аванси – це лише аванси. Головне, щоб навколо його імені не виникало штучного ажіотажу, а він з'являвся лише після якихось дійсно локальних чи глобальних досягнень", - продовжує Анатолій Янголь.

Дмитро Михайленко проявляє себе, як спеціаліст, який вміє розвивати молодих футболістів. Минулого сезону в "Дніпрі" в нього грали та прогресували: Лунін, Вакулко, Довбик, Баланюк, Когут, Кочергін. Перейшовши до "Дніпра -1" він продовжує довіряти молодим гравцям.

У складі "Дніпра-1" у чемпіонаті він забив 6 м'ячів, це було в матчах, де ці голи не були вирішальними

"Роль Михайленка в прогресі Супряги – як роль будь –якого клубного тренера в житті збірника важлива. Щоб задіяти молодого гравця, потрібне велике терпіння та погляд в майбутнє, що не так просто, коли йде конкуренція за підвищення в класі та перше за місце із принциповим опонентом", - каже Артур Валерко.

"Дніпро-1" показує, що він може розставатися із власними футболістами, якщо навіть вони молоді та перспективні. Взимку до "Зорі" перейшов талановитий захисник Тимофій Сухар. Думаю, що і Супрягу відпустять за наявності хорошої пропозиції. В "Динамо" є в молодіжних командах схожий за стилем Назарій Русін, в "Шахтарі" ще свого останнього слова не сказав Андрій Борячук. Тому ці варіанти є не дуже реальними. Залишаються тільки європейські клуби, особливо враховуючи липневий юнацький чемпіонат Європи .

" В Україні так часто буває, що функціонери намагаються піаром допомогти футболісту, щоб потім мати власну вигоду. Це не завжди йде на користь гравцеві. Найбільший приклад, це те, що ЗМІ зробили із Коваленка або Лучкевича. Одного називали майбутнім українського футболу, а іншого – другим Лужним. Де вони зараз? Безперечно, талант в Супряги присутній, гарні фізичні дані, швидкий, поки не вистачає футбольного інтелекту. Може вирости в сильного гравця, але ще потрібно дуже багато працювати. Зараз для Владислава чим менше слів, повідомлень у ЗМІ, а більше вдалих матчів, голів – тим краще. В футболіста, його агентів, батьків повинна бути холодна голова. Вони повинні думати тільки про можливості, прогрес, ігрову практику, а хороший клуб, в разі сильної гри футболіста, завжди знайдеться", – підсумовує тренер " Енергії" з Нової Каховки Олег Федорчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Євген Макаренко потрібен Андрію Шевченку

15 січня Владиславу Супрязі виповнилося 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про одного з найталановитіших українських футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі