субота, 01 вересня 2018 22:12

Що треба знати про нового лідера захисту "Динамо"

Що треба знати про нового лідера захисту "Динамо"
Микита Бурда діє на позиції правого центрального захисника

23-річний Микита Бурда став лідером захисту київського "Динамо". Якби про це хтось сказав минулого року – ніхто не повірив би. Реалії такі, що на сьогоднішній день пара Бурда – Кадар є не тільки основною в "Динамо", але і надзвичайно надійною. В чемпіонаті за 5 турів "Динамо" пропустило тільки одного разу.

Здавалося, що молодий захисник вже є втраченим для футболу. Ще у 2014 році Сергій Ребров почав довіряти Бурді місце в першій команді. Використовував його не тільки на позиції центрального захисника, але і ставив на фланги. Бурда – універсальний оборонець, який може зіграти на будь –якій позиції. Але пішла серія травм, яка вибила Микиту із футболу майже на два роки. Були періоди, коли він повертався, але дуже короткострокові. В такій ситуації не кожен футболіст знайде в собі сили не скласти руки, а боротися за своє право бути у футболі до кінця.

В центрі захисту в "Динамо" завжди були класні гравці. В минулому сезоні так склалася ситуація після першої частини сезону, що Домагой Віда не захотів продовжувати контракт та залишив "Динамо". Євген Хачеріді не завжди був здоровий і не знаходив порозуміння із головним тренером. Після конфлікту під час домашнього матчу проти "Лаціо" між гравцем та тренером Хачеріді більше не грав за "Динамо". Зимовий новачок Карлос Самбрано довго набирав форму в складі молодіжної команди, але так і не зміг цього зробити. Александар Пантич не підходив Хацкевичу під його розуміння футболу. Тому в одним момент Микита Бурда став просто безальтернативним правим центральним захисником команди.

Євген Хачеріді не завжди був здоровий і не знаходив порозуміння із головним тренером

Були великі побоювання, чи зможе він справитися із такою роллю. Все –таки гравець схильний до травм та без ігрової форми. Але Бурда схопився за свій шанс обома руками. Із перших матчів в "Динамо" почав показувати клас. Навіть склалося враження, що Бурда вже не один сезон стабільно грає в першій команді "Динамо". Важливу роль успішній грі молодого футболіста відіграла довіра головного тренера "Динамо". Олександр Хацкевич ніколи не приховував, що бачить в Бурді потенціал.


Зимою "Динамо" активно шукало центральних захисників. Менеджери клубу розуміли, що ця позиція потребує підсилення. Чутки сватали до Києва ряд футболістів. Влітку навіть розмов про нового центрального захисника не було. Так сильно Бурда провів весняну частину. Розглядали тільки ветерана Папу Гуйе, як резервіста для Бурди.

Олександр Хацкевич ніколи не приховував, що бачить в Бурді потенціал

Для збірної України напередодні старту в Лізі Націй прогрес Бурди теж важливий. Іван Ордець та Сергій Кривцов багато часу проводять на "лікарняному". Євген Хачеріді тільки перейшов до нового клубу, де не завжди має ігрову практику. Восени Бурда має всі шанси створити пару центральних захисників із Ярославом Ракицьким в збірній України. В усякому разі, він має найбільше ігрової практики та виглядає найбільш стабільно серед всіх можливих кандидатів.

Сила Микити Бурди в дуже хорошій антропометрії. Він майже не програє силову боротьбу, вправний не другому поверсі, не тільки біля власних воріт, але і в чужому штрафному майданчику. Що важливо для центрального захисника: має холоднокровність, виваженість, вміє зіграти на випередження. Є проблеми із початком атак.

Народився Бурда в місті Єнакієве, що на Донеччині. Але виховувався на Київщині в місті Яготин в бабусі. Потрапив в Республіканське училище фізкультури, де працював під керівництвом сьогоднішнього тренера юнацької збірної України Олександра Петракова. Це один із найкращих фахівців країни. Він неодноразово виводив юнацькі команди на континентальні першості.

- Бурда - гравець з відмінними антропометричними даними, непоганий швидкістю. Вважаю потенційно його одним із основних захисників збірної України, такий собі український Барцальї. Головне не втратити в швидкості і намагатися грати не тільки завдяки силі, а й техніки. Зазвичай подібні захисники в Італії діють в парі з гравцями більш тонкими в футбольному сенсі, складаючи симбіоз виконавців, на основі яких будується гра команди в захисті, - підсумовує талант скату італійського "Ліворно" Алекс Великих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новачки не посилюють гру "Динамо"

Учора "Динамо" підписало гравця данського "Мідтьюланда" Міккеля Дуелунда.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про нового лідера захисту "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі