пʼятниця, 09 листопада 2018 20:11

Що потрібно знати про молодого захисника "Динамо", який забив "Ренну"

Одним з головних відкриттів поточного сезону став юний захисник "Динамо" Віталій Миколенко. Молодий захисник гарно зарекомендував себе в останніх матчах "киян. Спочатку він зміг виграти конкуренцію на лівому фланзі оборони у віце –чемпіона світу хорвата Йосипа Піваріча. А після дискваліфікації Тамаша Кадара зміг замінити угорця в центрі оборони, склавши пару центральних захисників із Микитою Бурдою. Звичайно, що помилки у грі молодого захисника були, але великих провалів вдалося уникнути. В останній грі Ліги Європи проти "Ренну" взагалі став один із героїв матчу, забивши вирішальний другий гол.


Віталій Миколенко народився в Черкасах. Футбольне становлення проходив в Академії "Динамо". Вперше про себе заявив у Юнацькій Лізі УЕФА два сезони тому. Тоді "динамівська" юнацька команда на груповому етапі у 6 матчах здобула 5 перемог. У тому числі двічі обігравши португальську "Бенфіку", яка завжди славилася сильною власною школою. Були великі сподівання, що із часом із цієї команди ряд гравців будуть в дорослі команді "Динамо". Але поки окрім Миколенка та Шапаренка ніхто не зміг закріпитися в першій команді. Хоча великі перспективи видавалися Тимчику, Русину, Булеці та іншим.

  Миколенко один з найперспективніших гравців українського чемпіонату
Миколенко один з найперспективніших гравців українського чемпіонату

В академії "Динамо" Миколенко грав на позиції лівого захисника. В Юнацькій Лізі УЕФА тодішній тренер команди Юрій Мороз побачив в ньому центрального захисника. Мороз та його помічник Сергій Шматоваленко свого часу грали у захисті, тому прекрасно розуміють вимоги до гравців цієї позиції та навиками, якими повинен володіти молодий футболіст. В дублі на Миколенка вже розраховували, як на основного гравця, відправивши в оренду Лук'янчука та Очігаву. Але із приходом Олександра Хацкевича Миколенка почали запрошувати до першої команди, тільки знову на позиції лівого захисника. 20 серпня 2017 року в матчі проти кам 'янської " Сталі" 18-річний Миколенко на 7 хвилині матчу замінив травмованого Йосипа Піваріча, таким чином дебютувавши у дорослому футболі.

Віталій Миколенко - універсальний гравець, він може зіграти на будь-якій позиції в захисті

Далі, більше грав у кубкових матчах та за молодіжну команду. Але в кінці сезону, коли Піваріч вже готувався до виступу на Кубку Світу, Миколенко знову почав грати в стартовому складі, причому виходив проти "Шахтаря" та "Зорі", протидіючи таким серйозним візаві як Караваєв та Марлос. Молодий захисник на фоні таких серйозних візаві виглядав слабким місцем в команді.


Здавалося, що в новому сезоні перспективи Миколенка в першій команді "Динамо" будуть доволі туманним. На лівий фланг захисту був придбаний бразилець Сідклей за 5 мільйонів євро, а Йосип Піваріч так і не залишив Київ. В центрі захисту стабільно грають Бурда та Кадар, майже без замін. В цій ситуації Миколенко показує, що він готовий боротися за кожну можливість, незважаючи на імена, суми грошей заплачених за нових гравців.

  Віталій Миколенко один з кращих гравців "Динамо" в останніх матчах
Віталій Миколенко один з кращих гравців "Динамо" в останніх матчах
Віталій Миколенко – доволі різноплановий гравець. Він може зіграти на будь –якій позиції в захисті. Навіть за схемою із трьома центральними оборонцями, яка практикувалася у юнацькій збірній України. Тому, звичайно, що в першу чергу варто говорити про універсальність гравця. В часи виступів у Академії "Динамо" грав навіть на правому фланзі оборони. Цим він схожий на Домагоя Віду, який теж за потреби успішно закривав будь –яку позицію у захисті. В інтерв'ю журналістам Микленко говорив, що він рівняється на хорвата.

Сильних сторін у нього доволі багато. Насамперед, варто говорити про характер 19 річного захисника. Він не звик поступатися у єдиноборствах на полі, абсолютно стійкий психологічно. Цим чимось нагадує Олега Лужного, який зараз працює в "Динамо" із захисниками. Напевно, що Олег Романович побачив у Миколенку схожого на себе гравця. Притому, Віталій доволі швидкий, що дозволяє захисту "Динамо" розташовуватися доволі високо . Має перший пас. Це дозволяє починати атаки. Саме Миколенко вивів Вербіча віч на віч із П 'ятовим на початку другого тайму. Останнім гравцем, який мав таку чесноту в "Динамо" був Александар Драговіч. Саме вмінням починати атаку, своєю універсальністю Микоелнко схожий на Ракицького із "Шахтаря". Потенціал для росту – величезний. Головне – дати можливість молодому футболісту розвиватися.

Шедевральний пас Миколенка на Вербича:

Звичайно, що при цьому є і слабкі місці. Мова, насамперед, про відсутність досвіду. Будь –яка помилка захисника видна відразу. В плані читання гри, вибору позиції – Миколенку є ще куди рости. Можливо, на позиції центрального захисника не вистачає антропометрії. Зріст Віталія тільки 179. Це трохи замало саме для позиції центрального захисника, де потрібно гарно грати на другому поверсі. Остаточно поки дуже важко визначити пріоритету позицію в захисті для Миколенка.

Зараз в "Динамо" пару центральних захисників можуть займати молоді українські футболісти


Зараз в "Динамо" складається така ситуація, що пару центральних захисників можуть займати молоді українські футболісти. Таке було в сезоні 1997-1998, коли грала пара Ващук – Головко. Проти "Шахтаря" в центрі оборони "Динамо" вийшли 23 річний Бурда та 19 річний Миколенко. Не варто забувати ще про талановитого 19 річного Дениса Попова, який із Миколенком грав пліч опліч в центрі оборони не тільки "Динамо", але і юнацьких та молодіжних збірних. На жаль, Попов пропустив майже весь минулий сезон через травму, що призупинило його прогрес. Зрозуміло, що є в центрі захисту "Динамо" угорець Тамаш Кадар. Але за декілька місяців буде вже 29. На вряд чи на нього розраховують в довгостроковій перспективі Артем Шабанов не переконує своєю грою. На рівному місці отримав вилучення в матчі із " Арсеналом". Тому не тільки Миколенко, але і Попов можуть повторити шлях Бурди в першу команду.

  Миколенко став основним захисником молодіжної збірної України
Миколенко став основним захисником молодіжної збірної України

Миколенко завжди викликався до юнацьких збірних України. Цього літа зміг пробитися на Кубок Європи із серед 19 річних у Фінляндії. Підопічні Петракова дійшли до півфіналу на груповій стадії залишивши за спиною такі збірні як Англія та Франція. Причому Миколенко зіграв всі чотири матчі на турнірі. Ставши із партнером по "Динамо" Поповим та "гірником" Бондарем трійкою центральних захисників. В останніх матчах Олександр Головко вже сміливо використовував пару Миколенко – Попов в центрі захисту молодіжної збірної. Тепер прийшов час для національної команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки молодим футболістам "Динамо" майже гарантувало собі прохід до плей-оф Ліги Європи


Зрозуміло, що виконавши завдання із здобуттям першого місця в групі Ліги нації Андрій Шевченко у грі проти Словаччини та Туреччини буде дивитися найближчий резерв гравців. Свій шанс отримав і Миколенко. Віталій може однаково вдало зіграти на позиції лівого центрального захисника. Тут альтернативи Ракицькому у збірній немає. Тим паче, що Миколенко теж має хороший перший пас. Або зіграти на позиції лівого захисника. На цій позиції грає Микола Матвієнко із "Шахтаря". Але він використовується Пауло Фонсекою в клубі на правому фланзі захисту або в центрі оброни. Тому безперечно, Віталій Миколенко отримає свій шанс зарекомендувати себе у націаональній команді.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про молодого захисника "Динамо", який забив "Ренну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі